Nieuws

Adviesklus Deloitte dwingt tot terugtrekken als opvolgend accountant bij ASML

Deloitte moet zich terugtrekken als opvolgend accountant van chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven. Dat komt door advieswerk voor een bedrijf waarin ASML belangen heeft.

ASML maakt bekend dat de benoeming van Deloitte als controlerend accountant per 2025 is geschrapt van de agenda voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die op 29 april wordt gehouden.

De raad van commissarissen van ASML had eerder besloten Deloitte als opvolger van huidig accountant KPMG te nomineren, na een "gedegen" selectieproces. Deloitte zou vanaf verslagjaar 2025 het stokje overnemen van KPMG en had daarbij aangegeven dat mogelijk conflicterende opdrachten tijdig zouden worden afgewikkeld.

Adviesopdracht

Inmiddels blijkt dat Deloitte die belofte niet kan waarmaken, vanwege een adviesopdracht bij een onderneming waarin ASML een belang heeft. Volgens het FD zou het gaan om de Duitse optiekspecialist Carl Zeiss, toeleverancier van ASML, waarvan de chipfabrikant een kwart van de aandelen bezit. De adviesopdracht is volgens Deloitte naar verwachting niet tijdig afgerond.

ASML moet nu terug naar de tafel voor de selectie van een nieuwe accountant en stelt de nominatie daarvan uit tot de aandeelhoudersvergadering van 2023. KPMG is nog controlerend accountant voor de boekjaren 2023 en 2024.

Pijnlijk

De kwestie is pijnlijk voor zowel Deloitte als het bestuur van ASML. Ceo Peter Wennink en cfo Roger Dassen zijn allebei oud-Deloitte-partners. Deloitte was jarenlang de vaste accountant van ASML, tot verplichte kantoorroulatie dwong tot wisseling van de wacht.

Het desbetreffende agendapunt 10 van de aandeelhoudersvergadering van eind april is doorgehaald, maar nog wel leesbaar. Daaruit blijkt dat Dassen samen met het audit committee de voorkeur gaf aan Deloitte, boven "runner up" PwC.

ASML is een hightechbedrijf uit Veldhoven en één van de belangrijkste leveranciers wereldwijd van machines voor de halfgeleiderindustrie. De onderneming is genoteerd aan zowel de NASDAQ als aan Euronext; er werken ruim 25.000 mensen.

Update 29 april: ASML kiest voor PwC

Op de dag van de aandeelhoudersvergadering meldt ASML dat PwC  door de raad van commissarissen is voorgedragen als controlerend accountant vanaf 2025. De benoeming van PwC moet in een volgende AvA nog worden bekrachtigd. 

FD: 'Afzeggen ASML is 'onbegrijpelijke flater' van accountant Deloitte'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.