Nieuws

ASML-cfo Roger Dassen is best betaalde topbestuurder van 2021

Oud-Deloitte-topman Roger Dassen, sinds 2019 cfo van ASML, is de best betaalde topbestuurder van 2021. De salarissen van bestuurders van grote beursfondsen stegen vorig jaar met 35 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van het FD, uitgevoerd onder twintig AEX-fondsen in samenwerking met beloningsexpert Hein Haenen. Het herstel van de economie na de coronacrisis en een hogere aandelenkoers zorgden voor hogere beloningen.

Cfo Dassen kwam vorig jaar bij chipmachinebouwer ASML uit op een beloning van 20,1 miljoen euro, zo meldt het FD. Dat bedrag is vooral te danken aan een pakket aandelen dat Dassen kreeg bij zijn aantreden in 2019, "bij wijze van eenmalige compensatie omdat hij bij zijn vorige werkgever Deloitte fors meer verdiende", aldus de krant.

Plek twee op de ranglijst wordt ingenomen door Wolters Kluwer-ceo Nancy McKinstry, die in 2021 14,4 miljoen euro verdiende. De topman van ASML Peter Wennink, net als Dassen accountant en oud-Deloitte-partner, ontving vorig jaar een salaris van 11,5 miljoen euro.

Tegenover het FD erkent president-commissaris Gerard Kleisterlee van ASML dat het aandelenpakket van Dassen vragen opwerpt, maar "iedere ASML-aandeelhouder heeft geprofiteerd". De rvc had "geen reden om vooraf vastgelegde regels achteraf arbitrair of discretionair te wijzigen".

Langetermijnbonus

Volgens de krant leggen bedrijven bij hun beloningsbeleid al een aantal jaren meer accent op langetermijnbonussen. Die worden in aandelen toegekend en na drie jaar definitief gemaakt, op basis van prestatiecriteria.

Het gemiddelde basissalaris van ceo’s over 2021 komt uit op € 1,1 mln, tegen € 3 mln voor de aandelenbonus en ruim € 1 mln als jaarbonus, blijkt uit het onderzoek. Bij zestien van de twintig onderzochte beursfondsen overtreffen de bestuurders duidelijk de financiële doelen voor hun jaarbonus; het gemiddeld behaalde resultaat was 128 procent.

Leen Paape, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode, stelt tegenover de krant te begrijpen dat  commissarissen begin 2021 door corona wellicht geen al te ambitieuze doelen hebben gesteld. Maar hij is wel kritisch over de hoge beloningen. "Het is een spel zonder nieten geworden”, stelt hij. “Ik zie aandeelhouders wel kritischer worden, maar zeker de Angelsaksische beleggers hebben geen problemen met topbeloningen zolang zij zelf ook profiteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.