Nieuws

Frankrijk wil arrestatie Carlos Ghosn om fraudezaak

Frankrijk heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Carlos Ghosn, de voormalige topman van automakers Renault en Nissan. Openbare aanklagers houden Ghosn verantwoordelijk voor het wegsluizen van vijftien miljoen euro uit een alliantie tussen Renault en Nissan en een autodealership in Oman.

De Franse autoriteiten vaardigden ook arrestatiebevelen uit tegen vier individuen die verbonden zijn aan een autodealership in Oman. Zij zouden Ghosn geholpen hebben bij het wegsluizen van het geld.

Een advocaat van Ghosn, die in Libanon verblijft sinds hij eind 2019 op spectaculaire wijze ontsnapte uit Japan, noemt het Franse arrestatiebevel erg verrassend. Volgens advocaat Jean Tamalet heeft Ghosn altijd meegewerkt met het onderzoek en kan de gevallen automagnaat Libanon ook niet verlaten, vanwege een gerechtelijke uitspraak.

Ghosn, die zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit bezit, werd in 2018 door Japan gearresteerd op verdenking van fraude bij Nissan. Zo zou hij bedrijfsgeld voor privédoeleinden hebben gebruikt, wat hij nog altijd ontkent. Omdat hij meende in Japan geen eerlijk proces te krijgen ontsnapte hij eind 2019 via Turkije naar Libanon. Daarbij zou hij zich hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur.

Het arrestatiebevel dat nu is uitgegeven zal weinig invloed hebben op Ghosns verblijf in Libanon, zo is de verwachting. Dat land levert zijn staatsburgers niet aan andere landen uit.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.