Nieuws

In memoriam Bert Bakker

Financieel-economisch journalist Bert Bakker, die decennia lang ook schreef voor het magazine Accountant en deze website, is op 65-jarige leeftijd overleden.

Bert Bakker begon zijn loopbaan na een studie bedrijfskunde als bankier in opleiding in Brazilië, maar koos voor de journalistiek en werkte voor media als Intermediair, Elsevier, NRC Handelsblad, Het Financiëele Dagblad, BNR Nieuwsradio, Bank- en Effectenbedrijf en Accountant.

BertBakker_900x590.jpg

Aanvankelijk lag zijn belangstelling vooral bij banken, verzekeraars, pensioen- en beleggingsfondsen en de financiering van ondernemingen via effectenbeurzen. Later verschoof zijn aandacht ook naar kunstmarkten, de relatie tussen aandeelhouders en bestuurders, corporate governance en de rol van accountants en toezichtinstanties. In 2017 verscheen zijn boek Onbegrepen Europa -Nieuw licht op een eeuwenoude tweedeling. Volgens kenners één van de lezenswaardigste boeken van dat jaar.         

Het indrukwekkende oeuvre van Bert Bakker in Accountant beslaat twee decennia en omvat verhalen die de tijd kunnen weerstaan. Verhalen over soms taaie, wat vaktechnische onderwerpen. Immateriële activa, daarover ging zijn eerste artikel in mei 2002. Thema's als aandelenmarkten, de financiële wereld, risk management: daarover schreef Bert graag en goed.

Tegelijk koesterde hij zijn speelse kant, die zichtbaar werd in Out of Print, de rubriek die Bert vanaf 2011 bestierde. Een rubriek over boeken die niet meer te koop zijn, maar nog zeker het lezen waard. Gaandeweg werd die rubriek soms wat ondeugend. Een enkele keer fronste ik de wenkbrauwen bij een zinsnede in zijn verhaal, maar uit de bocht vloog Bert nooit. De rubriek Out of Print sloot in 2019 af met een fraai fotoboek over Venetië, waar hij toch nog weer een voor accountants passende draai aan wist te geven. De laatste bijdrage van Bert Bakker aan ons magazine Accountant verscheen begin 2021 onder de titel Een wit vel papier. Het is een gedachte-experiment van de auteur: Wat als we het accountantsberoep opnieuw zouden uitvinden, hoe ziet het er dan uit? Een essay dat stond en staat als een huis.

Mijn voorganger Tom Nierop werkte zo'n dertig jaar met Bert. "Bert Bakker was een van die zeldzame journalisten die altijd zelfstandig, kritisch en eigenzinnig denken", aldus Tom. "Hij roeide nooit zo maar met de stroom mee, ging daar ook niet per se tegenin, maar nam niets voor zoete koek aan en volgde altijd zijn eigen goed overdachte koers, of die nou algemeen 'correct' en populair was of niet. Hij wilde precies weten hoe de vork in de steel zat, voordat hij er iets over schreef. Een oorspronkelijke en belezen journalist en bovendien een erg aardig en humoristisch mens."

NBA-directeur Berry Wammes kende Bert ook. "Hij heeft het beroep gedurende een lange en turbulente periode gevolgd. Voor zover ik hem kan beoordelen was hij altijd een toonbeeld van gedegenheid en professionaliteit. Daarmee vertegenwoordigde hij een type journalist dat in zekere zin tegen de tijdgeest in acteerde."

In de zes jaar dat ik zelf met Bert mocht werken, was het contact niet heel intensief - de rubriek liep immers prima en zijn bijdragen waren er telkens op tijd - maar altijd plezierig. Na een eerdere tik op zijn gezondheid deed hij wat rustiger aan. En de kwalificaties hiervoor kloppen helemaal. Bert was een fijn, intelligent en warm mens. Gedegen en professioneel. Eigenwijs, dat ook. Maar als er iemand is die dat soms mocht zijn, was het Bert Bakker wel. Hij kon trots terugkijken op een indrukwekkend oeuvre, alleen al voor ons blad. En er was nog zoveel meer.

Nog maar enkele weken geleden schrokken wij van het nieuws over zijn slechte gezondheid. Nu schrikken we opnieuw van het bericht over zijn overlijden. Als redactie koesteren wij zijn fraaie bijdragen voor de eeuwigheid. Rust zacht Bert.

Marc Schweppe
hoofdredacteur Accountant, 27 april 2022

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.