Nieuws

Wirecard-beleggers willen schade verhalen op EY

Beleggers in het failliet gegane Duitse fintechbedrijf Wirecard willen hun geleden schade verhalen op controlerend accountant EY.

De beleggers willen dat gaan doen via een Nederlandse claimstichting, omdat de Nederlandse wet meer ruimte biedt voor massaclaims dan de Duitse. De beleggers zeggen zo'n anderhalf miljard euro schade te hebben geleden.

Eerder probeerden beleggers al de Duitse financiële toezichthouder Bafin aansprakelijk te stellen voor hun schade, omdat die steken zou hebben laten vallen. Maar in twee rechtszaken besloten Duitse rechters dat dit niet mogelijk is. Nu worden de pijlen dus gericht op EY Deutschland en EY Global.

EY keurde jarenlang de jaarrekeningen van Wirecard goed, terwijl er uiteindelijk zo’n twee miljard euro aan bezittingen op de balans niet bleek te bestaan. Eerder oordeelde een Duitse parlementaire onderzoekscommissie al hard over de tekortschietende controle van EY bij Wirecard.

Volgens de initiatiefnemers van de claimstichting, de Duitse beleggersvereniging DSW en twee advocatenkantoren, zijn er ruim 30.000 gedupeerde beleggers die gezamenlijk dus zo'n anderhalf miljard euro claimen. De Nederlandse stichting biedt volgens hen de mogelijkheid om gedupeerden uit verschillende Europese landen in één keer te vertegenwoordigen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.