Nieuws

Aandeelhouders Philips stemmen massaal tegen bonussen directie

De aandeelhouders van Philips hebben hun ongenoegen over het beleid van het technologiebedrijf geuit door een bonusvoorstel voor de directie massaal weg te stemmen. Wat VEB-directeur Gerben Everts betreft moet Philips-topman Frans van Houten opstappen.

Bijna tachtig procent van de aandeelhouders stemde tijdens de online aandeelhoudersvergadering tegen het voorstel van de raad van commissarissen om topman Van Houten een bonus van 1,8 miljoen euro te verlenen. Onder meer de problemen met slaapapneu-apparaten van het concern zorgen voor onvrede. De waarde van het aandeel Philips is gehalveerd.

De uitslag van de stemming betekent niet dat de bonussen voor de Philips-directie niet doorgaan; het ging om een adviserende stemming. Rvc-voorzitter Feike Sijbesma zei als reactie dat het bedrijf de uitslag van de stemming serieus zal nemen.

De bonussen zijn echter al uitgekeerd en dat besluit wordt volgens een Philips-woordvoerder niet teruggedraaid. Eumedion-directeur Rients Abma vond een en ander “frustrerend” en pleitte voor aanpassing van het bonusbeleid bij Philips.

Creatief boekhouden

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is rondom het beloningsbeleid voor de Philips-top sprake van "creatief boekhouden". Zo werden de doelen die aan de directie waren gesteld eigenlijk niet gehaald door nadelige gevolgen van de verstoringen van de leveringsketen. De commissarissen pasten daarom de doelstellingen aan.

VEB-directeur Everts sprak tegenover BNR Nieuwsradio zijn verbazing uit over de houding van topman Van Houten, die het eerder “typisch Nederlands” noemde dat aandeelhouders zich zorgen maken over zijn bonus. "Ik denk dat hij weinig spiegels in zijn huis heeft hangen." Everts vond het niet passend dat de topman een beloning krijgt "in een jaar waarin alles vreselijk verkeerd is gegaan onder zijn leiding".

Dat Van Houten tijdens de AvA geen excuses heeft aangeboden aan patiënten en aandeelhouders, vindt Everts een "gemiste kans". Ook vindt hij het stuitend dat Van Houten zichzelf tijdens de AvA als slachtoffer neerzette, omdat ook zijn eigen aandelenpakket van Philips inmiddels in waarde is gehalveerd.

Opstappen

De VEB-directeur stelt bij BNR dat Van Houten wat hem betreft eigenlijk "per direct" zou moeten opstappen. "In ieder zouden ze volgend jaar heel nadrukkelijk op zoek moeten gaan naar een vervanger, want dan staat zijn herbenoeming op de rol. Het zou dwaas zijn om hem voor nog eens vier jaar te benoemen."

Een terugroepactie van de slaapapneu-apparaten heeft Philips al 900 miljoen euro gekost. Veel beleggers zijn bang dat de problemen met de apparaten het concern nog veel meer geld gaan kosten, onder meer door boetes en schadevergoedingen. Desondanks werden tijdens de AvA alle andere voorstellen aangenomen en werd de directie décharge verleend.

Ook werden twee commissarissen herbenoemd en twee nieuwe commissarissen aangesteld. Onder hen is PostNL-topvrouw Herna Verhagen. Een deel van de aandeelhouders was bezorgd over haar benoeming, omdat het bij PostNL ook onrustig is. Sommigen vroegen zich af of Verhagen wel tijd heeft voor een controlerende rol bij Philips.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.