Nieuws

Heterogeen bestuur presteert beter op ESG-criteria

Bedrijven die prioriteit willen geven aan milieu-aspecten en duurzaamheid, moeten hun directiekamer 'opschudden' en meer aandacht geven aan diversiteit.

Dat blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Diligent en het Spaanse Esade Center of Corporate Governance. Beursgenoteerde bedrijven die belang hechten aan nieuw talent, die innovatief denken en de bezetting van hun bestuurskamers modern benaderen, realiseren betere ecologische en sociale prestaties, stellen de onderzoekers.

Het onderzoek vergeleek de ecologische en sociale prestaties van 5.295 bedrijven in vijftig landen met de activiteit en samenstelling van hun raden van bestuur. Daaruit bleek dat bedrijven met de beste algemene prestaties de meest diverse besturen hadden, qua leeftijd, geslacht en nationaliteit. Gemiddeld wordt slechts 25 procent van alle bestuursfuncties door vrouwen ingenomen. De gemiddelde leeftijd van bestuurders lag tussen 51 en 72 jaar.

Dat pleit voor meer aandacht voor gender- en leeftijdsdiversiteit, om de ESG-prestaties te verbeteren. Nederland kent een vergelijkbaar percentage vrouwen in besturen en heeft een gemiddelde leeftijd van bestuurders tussen 47 en 69 jaar.

Meer vrouwen zorgen voor sterker bestuur

Over het algemeen hebben raden van bestuur met een hoger gemiddeld percentage vrouwen een hoger expertiseniveau op gebieden als leiderschap, financiën, technologie en corporate governance, aldus het onderzoek. Meer vrouwen in hogere functies betekenen dus een sterker bestuur, aldus het onderzoek.

Besturen met een grotere leeftijdspreiding bevorderen diversiteit van gedachten, expertise en innovatie. Bedrijven passen zich beter aan bij de snelheid van veranderingen in de samenleving. Dat leidt niet alleen tot betere ecologische en sociale duurzaamheidsprestaties, maar ook tot een betere financiële prestatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.