Nieuws

Philips-beleggers kritisch over topbeloningen

Een aanzienlijke groep Philips-aandeelhouders is ontstemd over de hoge beloningen die de raad van bestuur dit jaar heeft ontvangen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad. Vooral de bonus van 1,8 miljoen aan ceo Frans van Houten schiet bij veel beleggers in het verkeerde keelgat. Glass Lewis en ISS, de twee belangrijkste stemadviesbureaus, adviseren het beloningsverslag af te keuren, omdat de beloning en de prestatie "niet in lijn" zijn, aldus Glass Lewis.

Er heerst onder meer onvrede over de inschattingsfouten rondom de slaapapneu-apparaten van Philips, die moesten worden teruggeroepen vanwege mogelijke ernstige gezondheidsrisico's voor de gebruikers. De beurskoers van Philips halveerde door de problemen en onder meer de Amerikaanse zorgwaakhond FDA oordeelde dat Philips te laat en niet grondig genoeg reageerde. De beleggers zijn ook ontstemd omdat de Philips-commissarissen mogelijk gebruik hebben gemaakt van hun discretionaire bevoegdheid om Van Houten een extra bonus te geven.

In eerdere reacties beet Van Houten van zich af door onder meer in een interview met BNR te zeggen dat de kritiek op zijn beloning een typisch Nederlands fenomeen was. Opvallend is nu echter dat de kritiek weliswaar begon bij Nederlandse beleggingsvertegenwoordigers, maar nu is overgenomen door Angelsaksische beleggers. Het Noorse staatsfonds NBIM en het Amerikaanse pensioenfonds Calstrs hebben ook aangekondigd tegen het beloningsverslag te stemmen. De VEB gaat nog een stapje verder en zegt ook tegen het verlenen van decharge aan het bestuur te stemmen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.