Nieuws

Vitamine A: Soft controls zijn juist voor mkb-praktijk van belang

Juist accountants in de mkb-praktijk moeten meer aandacht hebben voor soft controls. Dat benadrukt hoogleraar Muel Kaptein in deel twee van een gesprek over soft controls in Vitamine A, de podcast voor accountants.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #27: in gesprek met Muel Kaptein over soft controls via Spotify, Apple Podcast of Simplecast (deel 2).

Volgens Kaptein kunnen soft controls helpen om bepaalde waarnemingen die mkb-accountants doen bij hun opdrachtgevers beter te objectiveren. Maar ook accountants werkzaam voor de overheid en accountants in business kunnen baat hebben bij soft controls.

Podcast_MuelKaptein_deel2_900x590.jpg

Kaptein, hoogleraar business ethics aan de Erasmus Universiteit en partner Integriy & Compliance bij KPMG, geeft aan dat Nederland voorop loopt in het omgaan met en de opzet van soft controls. De recente Handreiking 1148 over soft controls van de NBA is volgens hem "uniek in de wereld". Aandacht voor het bespreken van dilemma’s en het elkaar kunnen aanspreken staan anno nu vaak voorop, waar het eerder vooral ging over helderheid geven als organisatie.  

Daarnaast wordt stilgestaan bij twee boeken die Kaptein uitbracht, over ethiek op het werk en over cartoons die daarop reflecteren. 

De podcast met Muel Kaptein is het tweede deel van het gesprek tussen hem en Vitamine A-host Sven Budding. In deel 1 ging Kaptein onder meer in op wat soft controls zijn: de "niet-tastbare factoren in een organisatie die van invloed kunnen zijn op het gedrag van mensen". Ook het auditen van soft controls kwam aan de orde.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.