Nieuws

ABN Amro: 'Stilte voor de storm' met faillissementen

De Nederlandse economie staat er op het eerste oog nog goed voor, maar de relatieve rust lijkt volgens economen van ABN Amro "stilte voor de storm".

In een nieuw rapport stellen ze dat de kans groot is dat de hoeveelheid faillissementen in grote branches als de industrie, detailhandel en bouw komende tijd gaat toenemen.

De problemen voor deze sectoren stapelen zich op, aldus de economen. "Prijzen voor grondstoffen en energie zijn zeer hoog, de rente stijgt snel, het consumentenvertrouwen is sterk verslechterd en er staan nog coronaschulden op de balans. Bovendien kan de economie flink geraakt worden door een tekort aan gas."

Daar komt bij dat door de coronacrisis al eerder werd gevreesd voor een faillissementengolf. Zo'n scenario is tot nu toe achterwege gebleven, het aantal faillissementen ligt al tijden erg laag. Maar inmiddels is de overheid gestopt met coronasteun en vanaf 1 oktober moeten ook de uitgestelde belastingen terugbetaald worden.

Economische schokken

"De kans is groot dat door deze samenloop van economische schokken de faillissementen in deze sectoren toenemen", menen de economen van ABN Amro. Hoeveel faillissementen er straks komen, durven ze evenwel niet in te schatten. Daarvoor is de economische onzekerheid nog te groot.

Het rapport biedt vooral een opsomming van de risico's voor diverse sectoren. Met name voor de industrie, de agrarische sector en de foodsector is de kwetsbaarheid voor economische schokken groot. Voor zakelijke dienstverlening ligt dat risico veel lager. Daar speelt vooral de krappe arbeidsmarkt als risico.

Vorige maand kwam uit een peiling door PwC en de Universiteit Leiden al naar voren dat veel experts verwachten dat een piek in het aantal faillissementen aanstaande is. Een ruime meerderheid van de 188 ondervraagde experts voorzag dat het aantal bankroeten in de tweede helft van dit jaar zal oplopen en dan ergens volgend jaar piekt.

Bron: ANP/ABN Amro

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.