Nieuws

Ook accountants bezorgd over economische situatie

De oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en de brexit zorgen voor dalend vertrouwen en een stagnatie in economische groei. Ook kampt Nederland met de gevolgen van de financiële steun tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een internationale enquête onder circa duizend accountants.

De Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder bijna duizend accountants (waaronder ruim honderd cfo's) laat de status van de huidige economische situatie zien door de ogen van financiële professionals.

Het vertrouwen in de economie is in het tweede kwartaal van 2022 zoals verwacht fors gedaald. West-Europa kent de op een na grootste daling in het vertrouwen, met alleen een grotere daling in het Midden-Oosten. Het vertrouwen blijft echter boven het dieptepunt van tijdens de pandemie.

Het niveau van de orders is licht gedaald in Q2, maar bleef ook boven het dieptepunt in 2020. West-Europa rapporteerde de grootste afname in orders in Q2 van alle regio's. De wereldwijde economie zal gedurende de tweede helft van 2022 zwak zijn met een hoge inflatie, verwachten de financials. Sommige landen zullen een kleine recessie meemaken.

Inflatie

In 2023 loopt de inflatie hoogstwaarschijnlijk terug, maar de renteverhoging verhindert een sterke opleving van de economie.  De inflatiegroei uit Q1 zet voort in Q2, waarin de inflatie het hoogst was in decennia door de effecten van de oorlog in Oekraïne. De hierdoor hoge energie- en voedselprijzen schaden reële inkomsten en uitgaven. Centrale banken verhogen ook de rentes; in totaal met driekwart procent in Q3 in Europa vanaf juli. Dat is de eerste Europese rentestijging sinds 2011.

De bezorgdheidsindex is ook dit kwartaal gestegen naar een nieuw recordniveau. Bijna 70 procent van de deelnemers is bezorgd over de toenemende operationele kosten. Naast hoge energie- en transportkosten, die leveringstekorten veroorzaken, zijn de kosten ook opgedreven door de stijgende grondstofprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

De twee 'angstindexen' - waarbij de bezorgdheid dat klanten en leveranciers mogelijk failliet gaan wordt gemeten - zijn in Q2 bijna gelijk gebleven in vergelijking met Q1. Beide zijn minimaal gestegen, maar liggen nog steeds boven het niveau van voor de pandemie.

Arbeidsmarkt

De globale werkgelegenheidsindex ligt nog steeds boven het gemiddelde, ondanks de daling in Q2. Arbeidsmarkten zijn krap en werkgelegenheid stijgt in veel economieën, wat enige compensatie biedt voor de effecten van de hoge inflatie op de reële inkomsten.

Ook in Nederland heerst veel krapte op de arbeidsmarkt. Er is een opwaartse druk op de lonen doordat werknemers compensatie zoeken voor de hoge inflatie in een krappe arbeidsmarkt, die de zorgen over kosten en inflatie kunnen verergeren.

Onderzoek

De Global Economic Conditions Survey (GECS) is de grootse terugkerende economische enquête onder accountants ter wereld. Deze wordt al meer dan tien jaar uitgevoerd door het IMA (Institute of Management Accountants) en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.