Nieuws

Bedrijfsleven bereidt zich voor op economische tegenwind

Beursgenoteerde ondernemingen vrezen dat consumenten minder gaan besteden, nu vooral de hoge energieprijzen een forse aanslag plegen op het besteedbaar inkomen. Ook het mkb vreest teruglopende inkomsten.

Dat meldt het FD, dat de afnemende uitgaven van consumenten terugleest bij de halfjaarcijfers van Nederlandse bedrijven die in de zomerweken verschijnen. PostNL gaf al voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing af. Het bedrijf ziet dat consumenten minder bij webwinkels bestellen en dus worden er minder pakketjes bezorgd. Ook bierbrouwer Heineken en groothandel Sligro verwachten teruglopende bestedingen in de horeca.

Economen delen die sombere verwachtingen van de beursfondsen, aldus het FD. ING verwacht dat Nederland in de tweede helft van dit jaar in een 'technische recessie' terechtkomt, wat staat voor twee kwartalen van economische krimp. De hoge kosten voor energie en voedsel drukken de consumptie en dat is merkbaar bij bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag de consumptie in mei al iets teruglopen.

Ook mkb bezorgd

Ook kleinere ondernemers maken zich op voor magere tijden, schrijft het FD. Volgens een woordvoerder van MKB-Nederland is duidelijk dat consumenten door de opgelopen inflatie minder te besteden hebben. “Dus worden veel bedrijven voorzichtiger”, stelt SRA-bestuurder Harry Marissen tegenover de krant.

In andere media wordt inmiddels ook uitgebreid bericht over de grote impact van met name de energienota op het besteedbaar inkomen van veel huishoudens. In De Telegraaf en bij talkshow Op1 stelde Ergon-cfo Ingrid Hems, tevens NBA-bestuurslid, dat haar organisatie eerder een loket heeft geopend voor werknemers met financiële problemen. Daar melden zich inmiddels duidelijk meer mensen.

Energieconcerns

Energieconcern Vattenfall waarschuwde recent dat de energienota voor een gemiddeld huishouden dit jaar stijgt van tweeduizend naar zo'n vijfduizend euro per jaar.

Concurrent Eneco pleit tegelijk voor snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie, om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Het energiebedrijf oppert op basis van verkennend onderzoek om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.