Nieuws

Britse toezichthouder FCA wil Carillion-directeuren beboeten

De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) wil drie voormalige directeuren van het Britse bouwbedrijf Carillion gezamenlijk bijna 1 miljoen pond aan boetes opleggen.

Dat meldt de FCA. De boetes van in totaal 870 duizend pond zijn opgelegd omdat de directeuren volgens de toezichthouder roekeloze en misleidende statements naar buiten brachten in 2016 en 2017 over de financiële positie van Carillion. Het zogenoemde Upper Tribunal buigt zich nu over de boetes en bepaalt binnenkort of ze definitief zijn.

Volgens de FCA waren de systemen, procedures en controles van Carillion "niet voldoende robuust om te garanderen dat de beoordelingen van de contractboekhouding die in de bouwactiviteiten in het Verenig Koninkrijk werden gedaan, op de juiste manier werden gemaakt, vastgelegd en intern aan de raad van bestuur en het auditcomité werden gerapporteerd".

Als gevolg van de boekhoudkundige nalatigheid bleef de werkelijke financiële positie van Carillion vele maanden verborgen en werden de gevolgen van het faillissement verergerd, wat volgens de FCA aanzienlijke schade toebracht aan aandeelhouders en schuldeisers.

"Dit is marktmisbruik en even schadelijk voor de marktintegriteit als handel met voorkennis en manipulatie, hoewel het niet vaak op deze manier wordt beschreven. Dat zou wel moeten", aldus de FCA.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.