Nieuws

DNB onderzoekt integriteitsrisico's bij betaaldiensten

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat onderzoek doen naar financiële instellingen die betaaldiensten verlenen en elektronisch geld verstrekken. De centrale bank wil kijken of bij de snelle groei in aantal en omvang ook extra integriteitsrisico's horen.

Bij integriteitsrisico's moet worden gedacht aan zaken als witwassen of financiering van terrorisme. Het gaat om bedrijven die een vergunning hebben om als betaalinstelling of elektronisch geldinstelling op de Nederlandse markt actief te zijn.

Tot die eerste categorie horen bijvoorbeeld een eigen betalingsverwerker van AirBnB, maar ook creditcardverstrekker American Express. Het Chinese Alipay en parkeerapp Ease2Pay zijn voorbeelden van de tweede categorie.

DNB begint met het selecteren van ondernemingen die de laatste jaren snel gegroeid zijn. Die krijgen een vragenlijst van de centrale bank. Op basis van de antwoorden selecteert DNB later een aantal instellingen voor verdiepend onderzoek. Naar verwachting worden die verdiepende onderzoeken in de eerste helft van 2023 afgerond.

Bron: ANP/DNB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.