Nieuws

Financieel loket helpt medewerkers met financiële problemen

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon haalde recent de media met een loket voor medewerkers met financiële problemen. Door de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud is de belangstelling voor het loket duidelijk gegroeid, aldus Ergon-cfo en NBA-bestuurslid Ingrid Hems.

Ergon deed onderzoek naar het ziekteverzuim onder de circa 2300 medewerkers. Vaak gaat het daarbij om mensen die niet zo snel zelf een werkplek kunnen vinden. Ze werken onder meer op groenlocaties, in de logistiek, wasserij en postdiensten.

Ingrid Hems, directeur Financiën & Bedrijfsvoering bij Ergon en sinds juni jl. ook plaatsvervangend NBA-voorzitter, gaf recent in de Telegraaf en in talkshow Op1 een toelichting op het loket. "Meer dan vijftig procent van het ziekteverzuim had een niet-medische achtergrond", aldus Hems. "Daarbij ging het vaak om financiële zorgen. Eigenlijk wisten we voorafgaand aan dat onderzoek ook wel dat veel mensen daarmee zaten."

Gewoon begonnen

Reden voor het bedrijf om de werknemers te helpen via het Financieel Loket, onderdeel van een breder vitaliteitsprogramma. "We zijn gestopt met erover te vergaderen en zijn gewoon begonnen", zegt Hems. Met de sterk gestegen kosten van levensonderhoud, torenhoge energierekeningen en hoge brandstofprijzen is de groep belangstellenden de laatste tijd duidelijk gegroeid. In heel 2021 meldden zo’n 300 medewerkers zich bij het loket, dit jaar staat de teller al op ruim 200.

Bij het Financieel Loket werken een projectleidster en een ervaringsdeskundige, die helpen met het aanvragen van toeslagen, advies geven over het huishoudboekje en soms meegaan naar een afspraak over bijvoorbeeld een betalingsregeling. Op verzoek houdt het bedrijf bij werknemers direct al vaste lasten in, zodat mensen beter overzicht over hun financiën hebben en tegelijk de rust van een dak boven hun hoofd.

Drempel

Naast de eigen werknemers begeleidt Ergon veel mensen vanuit de bijstand naar werk. Die hebben het vaak ook niet breed. De drempel naar echte schuldhulpverlening is voor velen echter te hoog. Bovendien zijn deze instanties ook vaak moeilijk vindbaar. Het Financieel Loket biedt dan uitkomst.

"Doel is de schaamte er vanaf te halen", zegt Hems. De vele berichten over de snelle inflatie, de hoge energieprijzen en het verlies aan koopkracht helpen daarbij, stelt zij. "Het wordt open en bespreekbaar."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.