Nieuws

PwC-accountant claimt letselschade bij werkgever na drinkgelag

Een 28-jarige accountant van PwC in het Britse Reading wil via de rechter een vergoeding van 200.000 pond afdwingen van zijn werkgever, nadat hij na afloop van een opgelegd drankfestijn viel en ernstig hoofdletsel opliep.

Na een avond overmatig drinken met PwC-collega's in een aantal pubs in Reading in april 2019, kwam de jonge accountant Michael Brockie ongelukkig ten val en raakte in coma. Hij liep ernstig hersenletsel op en een deel van zijn schedel moest worden verwijderd, zo berichten diverse Britse media.

Brockie klaagt PwC aan op basis van de zorgplicht van zijn werkgever. De accountant vindt dat de manager van de auditafdeling van het PwC-kantoor in Reading aansprakelijk is. Die manager organiseerde het drinkgelag en zette zijn mensen onder druk om mee te gaan. Alleen een schriftelijke verklaring van een arts zou geldig zijn als excuus om niet aan het avondje uit deel te nemen.

Onder leiding van de manager werden negen pubs in Reading bezocht en moesten de PwC-medewerkers in zo min mogelijk slokken hun pinten bier naar binnen werken. Daarbij werden de onderlinge scores bijgehouden.

Zes maanden herstel

De jonge accountant, destijds senior medewerker, werd later op straat gevonden met hersenletsel als gevolg van een val in beschonken toestand. Hij had uiteindelijk zes maanden nodig om te herstellen, maar heeft nog steeds klachten als gevolg van de val op straat. Uiteindelijk ging hij in oktober 2019 weer parttime aan het werk bij PwC. Inmiddels is hij opgeklommen naar een managerspositie.

Hoewel hij zich het laatste deel van de avond niet kan herinneren, stelt Brockie in gerechtelijke documenten dat ook het jaar ervoor al een soortgelijk drinkfestijn werd georganiseerd, gericht op "overmatige, snelle en langdurige alcoholconsumptie".

De Britse PwC-organisatie wil niet ingaan op het incident, omdat de zaak onder de rechter is. Maar het kantoor stelt zich als werkgever in te zetten "voor een veilige, gezonde en inclusieve cultuur voor al onze mensen". Volgens PwC moeten medewerkers die sociale evenementen bijwonen, ook waken voor hun eigen veiligheid en die van anderen. Het jaarlijkse evenement in Reading is door PwC in ieder geval geschrapt.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.