Nieuws

Veel kritiek op 'haastige' coronawet

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het wetsvoorstel van minister Kuipers (VWS) om coronamaatregelen juridisch te verankeren.

Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Betrokken partijen vallen zowel over de haast, als over de inhoud van het wetsvoorstel.

Dat wetsvoorstel is in juni via internet ter consultatie voorgelegd. Onder meer de gemeenten (VNG), de burgemeesters (NGB) en de Veiligheidsregio's hebben kritiek op de korte termijn waarop gereageerd kon worden, evenals op de inhoud. Het ministerie erkent dat het meer tijd had willen nemen voor de wetsaanpassing, zei een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Het is een "haastklus" geworden.

Dat had voorkomen kunnen worden, stellen politici. In oktober 2020 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om mogelijke maatregelen en bevoegdheden om pandemieën te bestrijden wettelijk beter te verankeren. "Broddelwerk door tijdgebrek dus niet het meest verstandige excuus", twittert PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken.

Geen wettelijke basis meer

Pas nadat de Eerste Kamer medio mei een nieuwe verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 wegstemde, ging minister Kuipers aan de slag. Het kabinet had vanaf dat moment geen wettelijke basis meer om beperkende maatregelen op te leggen als het coronavirus weer oplaait.

Het wetsvoorstel waarmee dat wel weer mogelijk wordt gemaakt, ligt nu voor advies bij de Raad van State. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het kabinet geadviseerd het wetsvoorstel nog niet bij de Kamer in te dienen. De resultaten van de evaluatie van de aanpak en bestrijding van de coronapandemie moeten in het wetsvoorstel worden meegenomen, vindt het adviescollege.

Het kabinet wil daar echter niet op wachten, net zo min als op de uitkomsten van andere lopende onderzoeken en van de parlementaire enquête, schrijft minister Kuipers in een reactie op het advies.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.