Nieuws

Curator China Medical eist 830 miljoen euro van KPMG

De curator van het failliete biotechbedrijf China Medical uit China eist 830 miljoen euro van accountantskantoor KPMG, omdat KPMG grove fouten zou hebben gemaakt bij de controle van het bedrijf. KPMG ontkent de beschuldigingen.

Dat meldt onder meer het Financieele Dagblad. Het biotechbedrijf claimde geavanceerde diagnostische tests te hebben ontwikkeld en haalde met een beursgang honderden miljoenen euro's op, die grotendeels werden doorgesluisd naar de ceo en cfo van het bedrijf.

De fraude leidde in 2012 tot het faillissement van China Medical, maar de curator claimt dat KPMG al ruim daarvoor had moeten opmerken dat het bedrijf frauduleus handelde. Zo nam China Medical in 2006 een bedrijf over voor 176 miljoen euro terwijl de daadwerkelijke waarde slechts 2 ton was. Desondanks kreeg het Chinese bedrijf goedkeurende verklaringen in 2007 en 2008, volgens de curator omdat KPMG het heeft nagelaten "voor de hand liggende vragen" te stellen. Het accountantskantoor van was 2005 tot 2009 de accountant van het bedrijf.

KPMG zegt in een reactie dat er geen verband is tussen de verwijten van de curator en de verliezen van China Medical.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.