Nieuws

Dick Benschop pakt zijn koffers bij Schiphol

Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol, na een periode vol turbulentie voor de luchthaven. De druk op de topman nam steeds meer toe na maanden van chaos op Schiphol, vooral als gevolg van personeelstekorten.

Volgens een woordvoerder van Schiphol heeft Benschop zelf besloten zijn koffers te pakken als president-directeur van de luchthaven. Hij blijft nog wel aan tot er een opvolger is gevonden.

Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven, met lange rijen wachtende passagiers en reizigers die vluchten missen. Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen.

Om personeel te behouden deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar de toeslagregeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had weer grote problemen tot gevolg. Luchtvaartmaatschappijen werd opnieuw gevraagd om het aantal vluchten te verminderen, om de drukte het hoofd te kunnen bieden.

'Eigen initiatief'

Onder leiding van Dick Benschop lukte het niet om aan deze problemen een einde te maken. Volgens hem is het zijn "eigen initiatief" om te vertrekken en Schiphol de ruimte te geven voor een nieuwe start. "Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen", aldus de vertrekkend topman. Benschop lag sinds dit voorjaar zwaar onder vuur en op sociale media werd veelvuldig aangedrongen op zijn ontslag.  

Volgens de topman heeft hij zijn uiterste best gedaan, maar dat heeft de problemen niet opgelost. Benschop noemt het leidinggeven aan de luchthaven "een grote eer". De commissarissen van Schiphol hebben ingestemd met zijn vertrek.

Omdat hij er zelf voor kiest zijn tweede termijn niet af te maken, kan Benschop geen aanspraak maken op een financiële vergoeding van Schiphol. In 2021 ontving hij een salaris van 585.284 euro, inclusief pensioenbijdragen.  

Groningen

Eerder was Benschop staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. In 2002 verliet hij de politiek en trad in dienst bij Shell, waar hij in 2011 president-directeur werd. Mede door zijn bemoeienis werd in Groningen, ook na zware aardbevingen, een recordhoeveelheid gas gewonnen. Benschop moest daarover recent nog getuigen tegenover de parlementaire enquêtecommissie Gaswinning Groningen.

Als president-directeur van Schiphol volgde Dick Benschop in mei 2018 registeraccountant Jos Nijhuis op, die eerder bestuurder was bij PwC.

Bron: ANP/Wikipedia

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.