Nieuws

Kantoren en NBA positief over oproep Milieudefensie

Zowel big four-kantoren als beroepsorganisatie NBA reageren positief op de oproep van Milieudefensie, om klimaatrisico's tot kernpunt in de controle te benoemen.

De milieuorganisatie schreef de big four-accountantsorganisaties aan met het verzoek de impact van klimaatverandering en de bijdrage van bedrijven daaraan tot key audit matter te maken bij de controle van grote ondernemingen.

Zowel de beroepsorganisatie als enkele grote kantoren kunnen zich vinden in de oproep van Milieudefensie. Het bevorderen van duurzaamheid is ook een zaak voor accountants, aldus de NBA, die de noodzaak van een duurzame economie en het behalen van het Parijsakkoord onderschrijft.

"Accountants spelen hier een belangrijke rol in, zowel in het adviseren, aanjagen als het controleren van organisaties. Hier geen prioriteit aan geven brengt grote (financiële) risico's voor organisaties", vindt de beroepsorganisatie.

Rijp en groen

NBA-voorzitter Kris Douma stelt op BNR Nieuwsradio (26 september, 18.10 uur) dat bedrijven nog maar beperkt rapporteren over klimaatrisico's. Bovendien is de wijze van rapporteren nu nog "rijp en groen" door elkaar; daar moet de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-richtlijn) van de EU verandering in brengen. In ieder geval staat de accountantssector "er klaar voor om dit te gaan doen", aldus Douma. De capaciteit is nog wel een punt van zorg.

Ook grote accountantsorganisaties reageren positief op de brief van Milieudefensie. "Een stevige en aanjagende rol van onze accountants om dit naar een hoger niveau te brengen is van maatschappelijk belang", stelt PwC-bestuurder Wytse van der Molen. "De vrijblijvendheid over het doorgronden en doorvertalen van klimaatrisico's en -ambities moet eraf."

Expliciet speerpunt

Vanaf boekjaar 2022 zijn klimaatrisico's en -ambities binnen PwC bij alle gecontroleerde organisaties een expliciet speerpunt bij de jaarrekeningcontrole. In 2021 is al een eerste stap gezet bij een aantal van de grootste klanten. Dit jaar verbreedt PwC die aanpak naar alle gecontroleerde organisaties.

Het kantoor signaleert dat veel organisaties wel veelbelovende klimaatambities uitspreken, maar dat over de financiële consequenties daarvan in de jaarrekening vaak nauwelijks iets terug te vinden is. Tot nu toe is de gewenste transparantie over klimaatrisico's slechts in acht procent van de jaarrekeningen van de 25 AEX-fondsen aanwezig, becijferde PwC.

Ook EY ziet "nog verbetermogelijkheden" rondom de rol van accountants bij het beoordelen van de duurzaamheidsinformatie van bedrijven, zo stelt het kantoor op vragen vanuit persbureau ANP.

Campagne

Milieudefensie is, na de gewonnen rechtszaak tegen Shell vorig jaar, bezig met een campagne om grote bedrijven te wijzen op de verantwoordelijkheid die zij dragen in het tegengaan van klimaatverandering. De organisatie complimenteerde in de brief aan de big four-accountantsorganisaties EY voor het afgeven van een belangrijk signaal bij Shell. "Het is nu tijd dat vakgenoten gaan volgen", aldus Milieudefensie.  

Alfa-bestuursvoorzitter Fou-Khan Tsang begrijpt de wens van Milieudefensie om bij bedrijven die veel CO2 uitstoten van klimaatrisico's een specifiek controlepunt te maken. EY heeft als accountant van Shell een trend gezet, zegt hij in het Nederlands Dagblad. "Als accountant van BP of Exxon kun je nu bijna niet achterblijven. Ik verwacht dat het effect van klimaatverandering steeds vaker als specifiek punt behandeld zal worden."

Leen Paape, hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode, wijst er in dezelfde krant op dat je een bedrijf niet kan dwingen iets te doen wat nog niet in de wet staat. "Als een bedrijf zegt: klimaatbeleid staat op mijn agenda, maar ik ben niet verplicht om daarover te rapporteren, heeft het gelijk."

Wat Milieudefensie betreft, is dat echter een "te smalle interpretatie" van de wet en bewijst de Shell-zaak "dat een accountant het punt klimaat niet kan negeren".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.