Nieuws

Kijktip: Netflix-documentaire over Wirecard

‘Skandal! Bringing Down Wirecard’ is de titel van een nieuwe documentaire over de ondergang van de Duitse betaaldienstverlener, die sinds 16 september op Netflix te zien is.

Wirecard is aanvankelijk een snelgroeiende Duitse betaalservicedienst en betalingsverwerker, die op zeker moment in beurswaarde zo groot wordt dat het bedrijf zelfs overweegt om Deutsche Bank over te nemen.

Te midden van de veelal traditionele Duitse industrie is het een fintechbedrijf, dat zich lijkt te willen meten met techreuzen als Google, Amazon en Microsoft. Bondskanselier Angela Merkel promoot het bedrijf zelfs tijdens een handelsreis naar China. Maar dan stort het kaartenhuis in elkaar. In juni 2020 maakt Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt zijn en niet veel later dat die tegoeden mogelijk nooit hebben bestaan.

Het bedrijf trekt daarop zijn jaarcijfers over de afgelopen jaren in en gaat failliet. Topman Markus Braun wordt gearresteerd op verdenking van fraude; voormalig chief operating officer Jan Marsalek slaat op de vlucht en is nog altijd niet gevonden.

Journalist

De Britse Financial Times-journalist Dan McCrum schrijft dan al jaren kritisch over Wirecard. De documentaire Skandal! is sterk gebaseerd op de ervaringen van de Britse onderzoeksjournalist, die ook zijn vastgelegd in zijn boek Money Men. McCrum wordt bedreigd en onder druk gezet. Maar hij houdt vol en legt steeds meer bloot van de malafide praktijken bij Wirecard.

De documentaire laat zich bekijken als een speelfilm. Opvallend puntje: in Skandal! is er relatief beperkte aandacht voor de rol van de betrokken accountants van EY, al komen ze wel even aan bod; net als KPMG dat onderzoek doet naar de gang van zaken bij Wirecard.

Hoe dan ook: wie geen zin heeft in tv-spelshows met vermeende BN’ers, reality shows of voetbal-praatprogramma’s, kan zich met deze documentaire prima vermaken. ‘Skandal! Bringing Down Wirecard’ is sinds half september te zien op Netflix (True Crime Documentaries, anderhalf uur).

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.