Nieuws

‘Royal accountant’ van Britse koningin werd je vooral voor de eer

De wereld is in rouw na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. De vorstin, die ruim zeventig jaar op de troon zat, stelde haar leven in dienst van die taak. Ook van haar financiële medewerkers werd veel verwacht. Maar dan wel voor de eer en niet zozeer voor het salaris.

Dat bleek begin 2020 uit een vacature voor een nieuwe ‘management accountant’ op Buckingham Palace. De gevraagde financial, die onderdeel moest worden van de Privy Purse and Treasurer's Office op het Londense werkpaleis van de vorstin, kreeg een startsalaris aangeboden van 40.000 pond per jaar, voor een fulltime functie (37,5 uur per week). Maar dan kreeg je wel een baan in een bijzondere omgeving: "forecasting the figures whilst surrounded by a priceless past".

De baan vroeg inzet, zorgvuldigheid en een dienstverlenende instelling. "No two days will be the same and the deadlines we work to will stretch you”, aldus de vacature, die ook sprak over “deliver faultless accuracy and a first class service to this unique organisation”. De geschikte kandidaat moest onder druk kunnen presteren en "feel comfortable with a high level of responsibility and variety in your work".

Goed met cijfers en mensen

De accountant werd geacht te zorgen voor informatie over zowel de officiële als particuliere financiën van een aantal entiteiten en rekeninghouders, waaronder ook liefdadigheidsinstellingen. "You'll provide everything from annual reports and statements, to tax advice. Preparing budgets, forecasts and reconciliations, your timely financial planning and control will be vital."

Bovendien moest de accountant niet alleen goed met cijfers zijn, maar ook met mensen. En dat alles voor veertig mille per jaar. Maar goed, dan werd je natuurlijk wel een ‘royal accountant’. Onbekend is of Buckingham Palace er destijds ook in is geslaagd om zo’n voordelige topper aan te trekken.

Het vermogen van koningin Elizabeth werd dit voorjaar geschat op circa 500 miljoen euro, dankzij investeringen, vastgoed en een uitgebreide kunstcollectie.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.