Nieuws

Cryptobedrijf Genesis begint faillissementsprocedure

Cryptobedrijf Genesis is begonnen aan een faillissementsprocedure na aanhoudende betalingsproblemen in de nasleep van het omvallen van FTX. Het bedrijf probeert met de verkoop van bezittingen geld op te halen, staat in rechtbankdocumenten.

De financiƫle problemen raken ook het Nederlandse platform voor cryptomunten Bitvavo, want dat bedrijf heeft nog miljoenen uitstaan bij Genesis' moederbedrijf Digital Currency Group.

Genesis, dat zich bezighield met leningen in cryptomunten, heeft een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure aangevraagd. Dat moet bedrijven die hun financiƫle verplichtingen niet meer nakomen in staat stellen actief te blijven terwijl met schuldeisers over een akkoord wordt onderhandeld.

Toch blijft het voorlopig onmogelijk voor klanten om hun tegoeden terug te halen of leningen af te sluiten bij Genesis. De firma schortte alle opnames van tegoeden in november kort na de faillissementsprocedure van FTX op.

De vijftig grootste schuldeisers van Genesis hebben in totaal 3,4 miljard dollar aan vorderingen uitstaan, zo blijkt uit de aanvraag voor uitstel van betaling. Met een claim van 766 miljoen dollar is het handelsplatform Gemini van zakenman Cameron Winklevoss de grootste schuldeiser.

Bitvavo

Bitvavo meldde vrijdag dat de Chapter 11-procedure gunstig kan uitpakken voor de eigen gesprekken met Digital Currency Group over het terugbetalen van 280 miljoen euro aan klanttegoeden. Dat geld, dat Bitvavo-klanten uitleenden om eraan te verdienen, staat sinds de malaise bij Genesis vast. Door de faillissementsprocedure is er nu toezicht van een onafhankelijke externe partij op de onderhandelingen tussen Genesis en schuldeisers, wat ook meer helderheid moet geven over de relatie tot het moederbedrijf.

Onlangs verklaarde Bitvavo dat het al zeker was dat 70 procent zou terugkeren naar klanten van het Nederlandse bedrijf, maar de overige 30 procent (zo'n 84 miljoen euro) was nog onzeker. Onderhandelingen over dat restant hebben nog geen resultaat opgeleverd. Bitvavo beloofde garant te staan voor de miljoenen, waardoor klanten geen risico zouden lopen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.