FNV: Topbestuurders hebben minimumjaarloon al bijna binnen
Hoewel het minimumloon in Nederland dit jaar met meer dan tien procent omhoog is gegaan, hebben de veertien invloedrijkste topbestuurders van Nederland dat bedrag net zo snel verdiend als vorig jaar.
Gemiddeld hebben de veertien bestuurders op vrijdag 6 januari al zoveel salaris verdiend, stelt vakbond FNV. De bond roept die dag uit tot 'Fat Cat Day 2023'. FNV verwijst daarbij naar het uit Engeland overgewaaide fenomeen, waarbij wordt bijgehouden op welke dag de inkomsten van topmannen en -vrouwen het gemiddelde Britse jaarsalaris overtreffen.
Hoewel de datum van Fat Cat Day daarmee gelijk is gebleven aan 2022, zijn topbestuurders ook meer gaan verdienen. FNV vindt dat de kloof tussen minst- en meestverdienende in een bedrijf kleiner zou moeten zijn. De bond pleit al langer voor een minimumuurloon van veertien euro. Na de verhoging van dit jaar is dat iets meer dan elf euro.
Shell-topman
FNV noemt dit jaar de nieuwe Shell-topman Wael Sawan als meestverdienende bestuurder. Hij had al na 28 uur het minimumjaarloon verdiend. Ook de topbestuurders van bedrijven als Ahold Delhaize, Philips, Randstad, Aegon, KPN en PostNL staan in de lijst.
Sinds 2020 vergelijkt de vakbond jaarlijks de beloningen van de ceo's van de meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon.
Bron: ANP
Gerelateerd

Beloning Britse bazen gestegen naar gemiddeld 3,9 miljoen pond
De lonen van de ceo's van de grootste bedrijven in Groot-Brittannië gingen vorig jaar met 16 procent omhoog. Daardoor was hun gemiddelde inkomen 118 keer hoger dan...

Oxfam: topbestuurders verdienden meer in 2022, werknemers minder
De best betaalde topbestuurders in India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika kregen in 2022 een loonsverhoging van 9 procent, terwijl de...

Toch berisping voor Ralph Hamers en ING-commissarissen om beloning
Voormalig ING-topman Ralph Hamers en twee commissarissen van die bank worden berispt vanwege de plannen uit 2018 om Hamers' beloning met de helft te verhogen.

Ahold-baas hoeft nog niet te letten op bonusaanbiedingen
Ahold-ceo Frans Muller verdiende in 2022 ruim 6,5 miljoen euro aan salaris, bonussen, pensioenopbouw en andere vergoedingen. Dat is 128 keer het gemiddelde salaris...

Helft Europese bedrijven neemt ESG mee bij beloning van directies
ESG-criteria worden niet langer beschouwd als 'nice-to-have' in beloningsstructuren, maar gaan naar verwachting een primair onderdeel vormen van de bedrijfsstrategie....