Nieuws

FNV: Topbestuurders hebben minimumjaarloon al bijna binnen

Hoewel het minimumloon in Nederland dit jaar met meer dan tien procent omhoog is gegaan, hebben de veertien invloedrijkste topbestuurders van Nederland dat bedrag net zo snel verdiend als vorig jaar.

Gemiddeld hebben de veertien bestuurders op vrijdag 6 januari al zoveel salaris verdiend, stelt vakbond FNV. De bond roept die dag uit tot 'Fat Cat Day 2023'. FNV verwijst daarbij naar het uit Engeland overgewaaide fenomeen, waarbij wordt bijgehouden op welke dag de inkomsten van topmannen en -vrouwen het gemiddelde Britse jaarsalaris overtreffen.

Hoewel de datum van Fat Cat Day daarmee gelijk is gebleven aan 2022, zijn topbestuurders ook meer gaan verdienen. FNV vindt dat de kloof tussen minst- en meestverdienende in een bedrijf kleiner zou moeten zijn. De bond pleit al langer voor een minimumuurloon van veertien euro. Na de verhoging van dit jaar is dat iets meer dan elf euro.

Shell-topman

FNV noemt dit jaar de nieuwe Shell-topman Wael Sawan als meestverdienende bestuurder. Hij had al na 28 uur het minimumjaarloon verdiend. Ook de topbestuurders van bedrijven als Ahold Delhaize, Philips, Randstad, Aegon, KPN en PostNL staan in de lijst.

Sinds 2020 vergelijkt de vakbond jaarlijks de beloningen van de ceo's van de meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.