Nieuws

Ook particulieren kiezen steeds vaker voor elektrische auto

Het aandeel volledig elektrische nieuwe auto's steeg in de particuliere markt van elf procent in 2021 naar 26 procent afgelopen jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkoopanalyse van RAI Vereniging.

Benzineauto's worden nog steeds het meest verkocht in Nederland, maar 2021 was het eerste jaar waarin het aandeel van de benzinemotoren onder de helft kwam: 46 procent van de nieuw verkochte auto’s. In 2022 zakte dit aandeel verder tot 38,5 procent.

Het aandeel van (plug-in) hybride auto's in de nieuwverkoop ging van 33 procent in 2021 naar 36 procent in 2022. Nadat twee jaar geleden het aandeel volledig elektrische auto’s stagneerde op 20 procent steeg het aandeel in 2022 naar 23 procent van de totale nieuwverkoop. De totale nieuwverkoop bestaat uit zakelijk, particulier, verhuurbedrijven en dealerregistraties.

Particuliere markt

Het meest opvallend is dus de snelle stijging van het aandeel volledig elektrische auto's in de particuliere markt naar 26 procent in 2022. Die stijging is te verklaren uit een combinatie van meer beschikbare elektrische modellen in de middenklasse segmenten, aanschafsubsidies voor particulieren en private lease aanbiedingen, aldus RAI Vereniging. Eind 2022 reden er in Nederland 340.583 volledig elektrische auto's.

Weinig dieselauto's

Het aandeel van dieselmotoren in de nieuwverkoop blijft teruglopen. Vorig jaar bedroeg het aandeel nog maar anderhalf procent van de nieuwverkoop. Dieselauto's werden altijd vooral in de zakelijke markt verkocht, maar die markt is overgeschakeld op volledig elektrische auto's. Een rondgang van Accountant.nl langs accountantskantoren gaf een jaar geleden al aan dat elektrisch rijden daar inmiddels de norm is.

De autosector merkte in 2022 nog steeds de gevolgen van de coronacrisis. De problemen werden vorig jaar niet zozeer veroorzaakt door lockdowns, maar door tekorten aan microchips en onderdelen waardoor bestelde auto's niet afgeleverd konden worden. Dit zorgde er voor dat er in 2022 niet meer dan 312.129 nieuwe personenauto’s werden geregistreerd.

Bron: RAI Vereniging

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.