Nieuws

Pheijffer adviseert over frauderisico's bij herziening motorrijtuigenbelasting

Hoogleraar Marcel Pheijffer heeft onderzoekers geadviseerd over frauderisico's bij 'betalen naar gebruik' voor de motorrijtuigenbelasting. Het onderzoek werd verricht in opdracht van het kabinet.

In het coalitieakkoord is introductie van een systeem van 'betalen naar gebruik' voor alle personen- en bestelauto's aangekondigd, dat per 2030 inzetbaar moet zijn. Het kabinet onderzocht in dat kader mogelijke maatregelen voor de juiste registratie van het aantal gereden kilometers.

De uitkomsten van dat onderzoek zijn door staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en minister Harbers (IenW) recent aan de Tweede Kamer gestuurd. Bij de uitwerking van de maatregelen is ook een beroep gedaan op een expertgroep van drie wetenschappers op het terrein van autotechniek, privacy en fraude.

Frauderisico's

Belangrijk element is de betrouwbaarheid van de kilometerregistratie en mogelijke frauderisico's die daarbij kunnen optreden. Met hoogleraar Marcel Pheijffer (Nyenrode Business Universiteit) is door de onderzoekers gesproken over dat laatste. Ook heeft Pheijffer gereflecteerd op aanpak en tussentijdse uitkomsten.

Naast het onderzoek naar oplossingsrichtingen voor de kilometerregistratie in de motorrijtuigenbelasting, is ook de uitkomst van een burgerpeiling naar het onderwerp betalen naar gebruik aan de Tweede Kamer gezonden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.