Nieuws

Taart eten is het nieuwe roken

Roken op kantoor is al jaren uitgebannen. En net toen we dachten dat zitten het nieuwe roken was, komt een Britse onderzoeker met een andere conclusie: Taart eten op kantoor, daar moeten we mee stoppen.

Het leek één van de argumenten om na al dat corona-thuiswerken weer naar kantoor te komen: samen met de collega's een verjaardag vieren en lekker smullen van een taart of gebakjes. Maar op taart trakteren als je jarig bent is net zo schadelijk als collega's passief mee laten roken, want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat schrijft het AD naar aanleiding van een Brits interview met professor Susan Jebb van het Food Standards Agency.

Volgens Jebb onderschatten we de invloed van onze directe omgeving. "Als er cake voor je neus wordt neergezet, ga je voor de bijl. Probeer die verleiding maar eens te weerstaan", zegt zij in de Britse krant The Times. Werkgevers moeten meer doen om de gezondheid van hun medewerkers te stimuleren, want het aantal volwassen Britten met overgewicht is in de laatste dertig jaar verdubbeld. En volgens het CBS heeft in ons land ook al de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht.

Traktatiebeleid

Het Nederlandse Voedingscentrum vindt de vraag of er binnen een bedrijf "traktatiebeleid" moet worden opgesteld vooralsnog iets voor het bedrijf en de werknemers zelf. Maar het kan wel eens in een vergadering worden besproken. "Stel voor om voor gezondere alternatieven te gaan of maak een combinatie van verjaardagen, zodat er eens per maand wordt getrakteerd in plaats van elke week", aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.

Gelukkig hoeft het niet altijd alleen maar supergezond. "Het past binnen een gezond voedingspatroon om zo nu en dan iets te eten - zoals een stukje taart - dat buiten de Schijf van Vijf valt", stelt het Voedingscentrum.

De berichtgeving over een verbod op taart op het werk leidt inmiddels al tot opgewonden reacties op social media. Ondertussen viert de redactie van Accountant.nl deze maand gezamenlijk enkele verjaardagen met een hoeveelheid zoetigheid die ongetwijfeld niet past in een verantwoord traktatiebeleid…

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.