Nieuws

AFM publiceert leidraad voor duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een Leidraad duurzaamheidsclaims gepubliceerd. De leidraad moet financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders handvatten geven voor het doen van "correcte, duidelijke en niet-misleidende duurzaamheidsclaims".

De financiële sector heeft een cruciale rol bij de verduurzaming van de economie, zo stelt de toezichthouder. In de marketinguitingen en websites van financiële marktpartijen staan vaak duurzaamheidsambities en andere duurzaamheidsclaims beschreven. Ook komen ze voor in wettelijk verplichte informatie, bijvoorbeeld via de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

De AFM vindt transparantie over duurzaamheidsaspecten van groot belang en ziet de groeiende aandacht hiervoor bij marktpartijen als een positieve ontwikkeling. "Informatie moet correct, duidelijk en niet-misleidend zijn. Dit geldt ook voor duurzaamheidsclaims", aldus de toezichthouder.

Handvatten

In de Leidraad duurzaamheidsclaims vinden financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders handvatten om te voldoen aan de bestaande informatieverstrekkingsnormen. De overkoepelende uitgangspunten die de AFM daarbij hanteert is dat duurzaamheidsclaims juist, representatief en actueel moeten zijn, concreet en goed onderbouwd en begrijpelijk, passend en vindbaar.
In de leidraad worden die uitgangspunten nader toegelicht en worden praktische voorbeelden gegeven. 

Consultatie

De leidraad is deze zomer geconsulteerd, waarbij reacties van zeven verschillende brancheverenigingen zijn ontvangen. De AFM heeft de leidraad naar aanleiding van de reacties op plekken aangepast. In een feedbackstatement licht de toezichthouder toe hoe met de reacties is omgegaan.

Met de verplichte controle van duurzaamheidsinformatie als gevolg van de Europese richtlijn CSRD zijn duurzaamheidsclaims ook voor accountants van belang. "Greenwashing, de zaken op het gebied van ESG mooier voorstellen dan ze zijn, wordt de fraude van de toekomst", stelde hoogleraar Marcel Pheijffer recent nog in de podcast voor accountants Vitamine A.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.