Nieuws

Autoverkoop in Europa in september weer hoger

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in september opnieuw gestegen, waarmee de verkopen nu al veertien maanden op rij toenemen. In totaal werden vorige maand 861.062 nieuwe auto's op kenteken gezet in de EU; een stijging van ruim negen procent vergeleken met een jaar eerder.

Dat meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kwam de verkoop uit op bijna acht miljoen auto's, een toename van 17 procent vergeleken met een jaar eerder. In Nederland nam de verkoop sinds begin dit jaar met bijna 29 procent toe, tot bijna 289.000 nieuwe auto's.

Vorig jaar stonden de verkopen zwaar onder druk door een tekort aan onderdelen zoals chips. Die toeleveringsproblemen zijn nu opgelost, waardoor er fors meer auto's kunnen worden afgeleverd. ACEA zegt wel dat het niveau van voor corona nog niet is bereikt, want in 2019 werden tien miljoen nieuwe personenwagens verkocht in de EU.

Elektrisch

Volledig elektrische auto's waren in september goed voor bijna vijftien procent van de Europese markt van nieuwe auto’s. Opvallend daarbij was dat het aandeel elektrische auto’s in Duitsland juist met ruim 28 procent daalde, waarschijnlijk door minder overheidssteun voor privé kopers. Dat werd echter ruim gecompenseerd door sterke stijgingen van de verkoop van elektrische auto’s in Nederland (ruim zeventig procent meer), Zweden (zestig procent meer) en Frankrijk (34 procent meer elektrische auto’s.

Hybride auto's zijn in Europa goed voor meer dan 27 procent van het totaal. Benzineauto's nemen 34 procent van de markt voor hun rekening en dieselauto's bijna 13 procent, aldus ACEA.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.