Nieuws

Geopolitiek is wereldwijd de grootste zorg voor ceo's

Een derde (32 procent) van de Nederlandse ceo's beschouwt geopolitiek en lokale politieke onzekerheid als één van de grootste bedrijfsrisico's. Wereldwijd is geopolitiek de grootste zorg voor ceo's.

Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde CEO Outlook van KPMG, een onderzoek uitgevoerd door Forbes en gebaseerd op een enquête onder ceo's van grote bedrijven wereldwijd. Dit jaar bevat het onderzoek voor het eerst ook input van Nederlandse bestuurders van grote ondernemingen.

Ceo's in Nederland blijken het meest bezorgd over nieuwe disruptieve technologische ontwikkelingen en geopolitieke onzekerheid. Opvallend is dat, ondanks die onzekerheid, in Nederland 84 procent en wereldwijd 77 procent van de ondervraagden verwacht dat hun organisatie de komende drie jaar blijft groeien.

Duurzaamheid

Ook onderwerpen die te maken hebben met esg (environmental, social, governance) staan hoog op de bestuursagenda in Nederland. De ondervraagde ceo's zijn bereid stevige beslissingen te nemen om de transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering te stimuleren, aldus het onderzoek.

Bij het behalen van de beoogde duurzaamheidsdoelen komen ze echter verschillende obstakels tegen. Zo zegt 36 procent van de ceo's in Nederland te kampen met een tekort aan bruikbare technologische oplossingen. Tegelijk verwacht veertig procent dat investeringen in duurzame bedrijfsvoering binnen drie jaar winstgevend zullen zijn. Wereldwijd verwacht slechts 27 procent van de ceo’s investeringen op die termijn terug te verdienen.

AI en diversiteit

AI is eveneens een veelbesproken onderwerp in directiekamers. Van de ondervraagden in Nederland investeert 84 procent volop in generatieve AI en verwacht veertig procent die investeringen binnen nu en drie jaar terug te verdienen. Internationaal zijn de rendementsverwachtingen ook op dit gebied wat pessimistischer.

Ruim de helft (56 procent) van de Nederlandse ceo's is van mening dat er te langzaam vooruitgang wordt geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Daarbij is 88 procent ervan overtuigd dat een diverse samenstelling van de top bijdraagt aan de groei van een organisatie.

Ook is een ruime meerderheid (76 procent) van mening dat ceo's verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van sociale mobiliteit binnen de samenleving. Bij dit thema zitten de Nederlandse ceo's op één lijn met het internationale gemiddelde van 79 procent. 

Onderzoek

De negende editie van de KPMG CEO Outlook is uitgevoerd door onderzoeksbureau Forbes onder 1.325 ceo's, in augustus en september 2023. Alle onderzochte bedrijven hebben een jaaromzet van meer dan 500 miljoen dollar; een derde heeft een jaaromzet van meer dan tien miljard dollar.

Aan het onderzoek namen ceo's deel uit onder andere Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Nederland, Japan, Spanje, het VK en de VS. De ceo's, werkzaam in elf verschillende sectoren, werden ondervraagd over kwesties als de opkomst van AI, diversiteit, sociale gelijkheid en inclusie en de dreigende mondiale recessie.

De door de ceo's genoemde thema's zijn onderdeel van het hoofdprogramma van de komende Accountantsdag, op 23 november aanstaande in Leusden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.