Nieuws

Hoogleraar en oud-NIVRA-directeur Roel Soeting overleden

Op 12 oktober jl. is emeritus hoogleraar en oud-ad interim NIVRA-directeur Roel Soeting overleden. Hij werd 93 jaar.

Prof. dr. R. (Roelof) Soeting was als registeraccountant gedurende 25 jaar vennoot bij het toenmalige accountantskantoor Van Dien & Co. Ook was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift bij zijn promotie in 1982 had als thema 'Het grote accountantskantoor, naar een bureaucratie?'.

In 1989 werd hij hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging en administratieve organisatie aan de UvA. Ook was hij initiator en directeur van de postdoctorale opleiding tot controller van de UvA en directeur van het Limperg Instituut, het samenwerkingsverband tussen vijf universiteiten en de beroepsorganisatie. In 1995 ging hij als hoogleraar met emeritaat.

NIVRA

Soeting was daarnaast al sinds 1967 actief binnen het NIVRA, de toenmalige beroepsorganisatie van registeraccountants en een van de twee voorlopers van de huidige NBA. Daarbij ging zijn belangstelling vooral uit naar het accountantsonderwijs, wat bleek uit zijn rol als examinator voor het vak controleleer en zijn werk binnen het toenmalige onderwijsbestuursorgaan ABON.

Ook was hij voorzitter van een groot aantal onderwijscommissies en lid van de toenmalige Bibliotheekcommissie van het NIVRA. Na het vertrek van Wim Moleveld als directeur van het NIVRA nam Soeting die rol eind jaren negentig op interim basis over, tot aan de benoeming van Ab Mik als NIVRA-directeur in 1999.

Voor zijn inzet voor de beroepsorganisatie kreeg Soeting in 1998 de Oorkonde van Verdienste van het NIVRA. In 2002 ontving hij ook de Limperg-penning, voor zijn grote verdiensten op het gebied van het wetenschappelijk onderzoek in de accountancy. Soeting liet zich in 2014 uitschrijven uit het register van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.