Nieuws

Kamer versobert belastingvoordeel voor expats

Het belastingvoordeel voor expats wordt versoberd. Dat heeft de Tweede Kamer besloten, tijdens de laatste ronde stemmingen voorafgaand aan het verkiezingsreces. Ook op andere dossiers schoof de Kamer met miljarden.

Werkgevers mogen expats nu nog tot dertig procent van hun loon onbelast uitkeren, als vergoeding voor de extra kosten die expats moeten maken om tijdelijk in Nederland te werken. Door een wetswijziging moet die zogenoemde '30%-regeling' voor expats nu stapsgewijs worden afgebouwd en zo uiteindelijk jaarlijks circa tweehonderd miljoen euro opleveren.

Het geld dat de versobering oplevert moet worden gebruikt om de rente op studieschulden van de 'pechgeneratie', studenten die geen studiefinanciering kregen en moesten lenen, te verlagen. Een voorstel hiervoor van Pieter Omtzigt, GroenLinks-PvdA, Volt en de ChristenUnie kreeg genoeg steun van de Tweede Kamer.

In het amendement van de partijen wordt gevraagd om deze miljoenen naar een lagere rente op studieschulden te laten gaan, maar het is nog niet zeker dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Een amendement is een aanpassing van een wet; daaraan moet de regering zich houden.

Zorgelijk

Voorafgaand aan het debat in de Kamer waarschuwde demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit nog voor nieuwe onrust bij het bedrijfsleven, als aan de expatregeling zou worden gemorreld. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW was daarover bezorgd en noemde de 30%-regeling belangrijk, "juist voor hightechbedrijven en de economie van de toekomst".

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens noemde de uitkomst van de stemming in de Kamer achteraf "zorgelijk", vanwege het ondernemingsklimaat in ons land. Hierover had zij recent de Kamer nog per brief ge├»nformeerd. 

"Het personeelstekort is eigenlijk een van de belangrijkste redenen dat bedrijven vertrekken", stelt zij. "Voor bepaalde kennis hebben wij mensen van buiten nodig. Dus ik denk dat het uiteindelijk niet zoveel helpt. Ook niet voor de studenten die later graag bij die bedrijven willen werken."

Schuiven met miljarden

De Tweede Kamer stemde op de laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces over belastingwetten voor volgend jaar en tientallen wijzigingsvoorstellen waarmee de Kamer zelf was gekomen. Het schuiven met miljarden ging daarbij door tot midden in de nacht.

Ingestemd werd met een plan van 'links' om de bankenbelasting te verhogen. Dat moet deels de verhoging van het minimumloon financieren. Ook werd ingestemd met een hogere dividendbelasting bij inkoop eigen aandelen en een extra verhoging van het tarief in box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting.

'Rechts' wil de korting op de brandstofaccijnzen langer in stand houden, wat 1,2 miljard euro kost. Daarvoor wordt onder meer een greep gedaan uit het Nationaal Groeifonds. CDA en VVD willen de energiebelasting verlagen. Ook dat voorstel kon op een meerderheid rekenen.

Vanwege de verkiezingen waren de stemmingen naar voren gehaald. In december stemt de Eerste Kamer nog over het Belastingplan. Minister Adriaansens hoopt dat de senaat dan nog "een goed gesprek" over de 30%-regeling zal voeren. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.