Nieuws

KPMG: Mariska van de Luur opvolger Marc Hogeboom

Accountant Mariska van de Luur is het nieuwe hoofd Assurance en lid van de Raad van Bestuur bij KPMG. Van de Luur volgt Marc Hogeboom op, die in juli aftrad in verband met de geconstateerde examenfraude bij het accountants- en advieskantoor.

Mariska van de Luur werkt sinds 1995 bij KPMG. Ze begon als accountant, werd partner in 2007 en is vanaf 2018 vicevoorzitter van het Leadership Team Assurance van KPMG in Nederland.

In de afgelopen jaren heeft Van de Luur ook deel uitgemaakt van het managementteam van KPMG Healthcare. Daarnaast is ze lid van het curatorium van de accountantsopleiding van de VU in Amsterdam en gastdocent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Van de Luur was sinds  het aftreden van Marc Hogeboom al benoemd tot tijdelijk head of assurance. Voorganger Hogeboom trad in juli 2023 af, toen bekend werd dat door honderden personen fraude was gepleegd tijdens toetsingen van verplichte interne trainingen bij KPMG.

"De bevindingen van dit uitgebreide onderzoek hebben mij doen besluiten mijn functie als bestuurder neer te leggen. Vanuit mijn rol als head of assurance sta ik voor de kwaliteit en integriteit van onze assurancepraktijk", zei Hogeboom destijds over zijn terugtreden.

Kwaliteitsgerichte cultuur

Stephanie Hottenhuis, ceo en voorzitter van de Raad van Bestuur van KPMG in Nederland: "Mariska heeft altijd veel aandacht voor het persoonlijke aspect van het vak en heeft een scherp oog voor kwaliteit en kwaliteitsgerichte cultuur. Juist op dat vlak willen we en moeten we stappen zetten. Wij zien uit naar de samenwerking met haar in ons team."

Van de Luur: "Als bestuurder zal ik me de komende tijd met toewijding inzetten voor het verder versterken van onze kwaliteitsgerichte cultuur en op de ontwikkeling en inzet van nieuwe technologie in ons vak.

Duurzaamheid

Het werk van accountants verandert in hoog tempo, meent zij. "Zo zullen accountants ook een oordeel moeten vellen over de impact van organisaties op mens, milieu en goed bestuur door de komst van de verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit zal grote invloed hebben op het werk van onze accountants en op onze sector. Ik kijk ernaar uit om samen met al mijn KPMG-collega's hieraan een verdere bijdrage te leveren."

De raad van bestuur van KPMG in Nederland ziet er per 17 oktober als volgt uit:

  • Stephanie Hottenhuis, ceo en voorzitter raad van bestuur
  • Edwin Herrie, head of advisory
  • Marc Broskij, chief operating officer
  • Mariska van de Luur, head of assurance

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.