Nieuws

Nederlandse ondernemers kopen nog snel dieselbusjes

De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is met ruim twintig procent gestegen. Volgens cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA zijn er in ons land in de eerste negen maanden van het jaar bijna 54.000 stuks verkocht. Ruim 44.000 daarvan waren dieselbusjes.

De verkoop van elektrische bestelbusjes groeide in ons land de afgelopen drie kwartalen wel fors, naar ruim 7.400 stuks, aldus ACEA. Het hogere gewicht van elektrische bestelbussen zorgt tegelijk voor problemen bij de omschakeling naar emissievrij rijden.

Een omschakeling die snel moet komen, want vanaf 2025 mogen Nederlandse gemeenten zero-emissieszones invoeren. Daar mogen dan alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die geen diesel of benzine gebruiken.

Rijbewijzen

Bestelbusjes vallen in de categorie lichte bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton. Bij hogere gewichten spreekt de ACEA van trucks. Door de zware accupakketten van elektrische bestelbussen komt het totaalgewicht daarvan (inclusief belading) soms boven de 3,5 ton, wat betekent dat een normaal rijbewijs B niet meer genoeg is. Bestuurders van bestelbusjes moeten dan opeens een vrachtwagenrijbewijs bezitten.

Per 1 oktober jl. liep een tijdelijke regeling af, op basis waarvan bestuurders met rijbewijs B nog in elektrische bestelbussen tot maximaal 4.250 kilo mochten rijden. Vanaf 2024 gaat de politie hierop handhaven; dat brengt ondernemers in problemen.

Er is een wetswijziging in de maak waardoor bestuurders met rijbewijs B een elektrische bestelbus tot 4250 kilo mogen blijven rijden. Maar vooralsnog is er niets geregeld na 1 januari 2024, zo stelt de Bovag. De kwestie zorgt ook voor onrust in de politiek.

Europa

ACEA houdt voor heel Europa bij hoe het gaat met de verkoop van bedrijfsvoertuigen. In de EU als geheel telde de organisatie in de eerste drie kwartalen ongeveer een miljoen nieuwe bestelbusjes, ruim veertien procent meer dan een jaar geleden.

In heel Europa rijdt 83 procent van alle nieuwe bestelbusjes op diesel, gevolgd door ruim zeven procent elektrisch en zes procent op benzine.

Bron: ACEA/Bovag

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.