Nieuws

OM stopt onderzoek naar vermogensbeheerder Box na fouten

Het Openbaar Ministerie gaat vermogensbeheerder Box Consultants niet strafrechtelijk vervolgen. Het OM beëindigt het strafrechtelijk onderzoek naar het Brabantse bedrijf, omdat in de zaak fouten zijn gemaakt. Het onderzoek liep al tien jaar.

Het gaat bij de gemaakte fouten om vertrouwelijke e-mails die advocaten van Stibbe stuurden aan hun cliƫnt Box Consultants, die in handen kwamen van het OM na een inbeslagname. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in het voorjaar van 2022 al dat de Nederlandse staat onzorgvuldig heeft gehandeld door deze e-mails te bekijken en te gebruiken in een fraudeonderzoek.

Het OM erkent in een persbericht het verschoningsrecht te hebben geschonden. "Bij de omgang met verschoningsgerechtigde gegevens zijn fouten gemaakt. Dit is mede het gevolg geweest van, achteraf bezien, onjuiste keuzes die door het Openbaar Ministerie in verband met deze strafzaak zijn gemaakt." Op basis van uitspraken van rechters concludeert het OM "dat zij niet langer het recht heeft om de verdachten in deze strafzaak te vervolgen."

Justitie zegt de gang van zaken te betreuren. "Het OM neemt dit zwaar op omdat het recht om in vrijheid met een geheimhouder, zoals een advocaat, notaris of arts te kunnen communiceren van groot belang is." Om in de toekomst vergelijkbare fouten te voorkomen, volgen er gesprekken met de advocatuur, rechtspraak en opsporingsdiensten over de toekomstige werkwijze.

Accountants

De zaak rondom vermogensbeheerder Box Consultants kwam begin 2018 in het nieuws, vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude en valsheid in geschrifte door de directeur. Die zou als vermogensbeheerder meer dan acht miljoen aan provisies niet aan zijn klanten zou hebben uitgekeerd. Box Consultants was onder meer vermogensbeheerder voor het Koninklijk Huis.

Het OM begon ook een tuchtprocedure tegen drie accountants van BDO, destijds controlerend accountant van Box Consultants. Het OM beschuldigde de accountants destijds van "sabotage van de waarheidsvinding" in het strafonderzoek.

Bron: ANP/Accountant

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.