Nieuws

Accountantsdag: 'Sector moet meer tempo maken met verbeteren'

NBA-voorzitter Kris Douma ziet de slotrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector als een "kritische aanmoediging". De richting waar het beroep heen beweegt is goed, het moet alleen sneller. Volgens de kwartiermakers is het tempo echter "teleurstellend langzaam".

Oud-Kamerlid Douma reageerde bij de opening in zijn gesprek met dagvoorzitter Rens de Jong kort op de uitkomst van de verkiezingen van 22 november. Het vertrouwen van de samenleving in de politiek is "onderuit gegaan", meende hij. Dat maakt dat er ook voor het accountantsberoep een "schone taak" ligt.

Foto: Accountantsdag 2023 Kris Douma

Het rapport van de kwartiermakers ziet Douma daarbij als een "kritische aanmoediging". De kwaliteitsverbetering moet "steviger, fundamenteler en sneller", maar de richting op zich is goed. De sector is ook zelf steeds meer doordrongen van de noodzaak om te veranderen. "We zijn op de goede weg, maar pak door!"

Een vraag van Rens de Jong naar de recente gevallen van examenfraude zorgde voor enige onrust in de zaal. Douma baalt ervan. "We schieten onszelf in de voet", stelde hij. Tegelijk is het van belang om de geconstateerde gevallen zorgvuldig te onderzoeken. "Ik heb liever dat dat netjes en zorgvuldig gebeurt, dan dat we bochtjes afsnijden."

Kwartiermakers

Kwartiermakers Chris Fonteijn en Marlies de Vries zijn kritischer over de snelheid van verandering binnen het accountantsberoep. "Veel te traag", aldus Fonteijn, het gaat "teleurstellend langzaam". De Vries vond de felicitaties die zij kreeg na afloop van de recente presentatie van de slotrapportage maar lastig. "Ik had liever iets anders opgeschreven." De accountant van de toekomst vraagt om een andere attitude, stelde zij. "Dat vraagt zelfreiniging en kritischer zijn op het eigen functioneren."

De NBA moet nu keuzes durven maken, vond Fonteijn. De beroepsorganisatie heeft daar een leidende rol in en moet druk op de sector houden. Ook verwacht hij meer van commissarissen bij de grotere kantoren, die nadrukkelijker de rol van het maatschappelijk verkeer moeten invullen.

Sneeuwbal

Blij worden de twee kwartiermakers vooral van de energie bij jonge professionals en hun deelname aan het debat, onder andere via de BusySeasonTalks. Dat is ook van belang voor de aantrekkelijkheid van het beroep.

Accountants hebben een wettelijk monopolie, daar mag de maatschappij iets voor terugverwachten. "Noblesse oblige", aldus De Vries. "De verandering begint bij elke accountant zelf, dan gaat die sneeuwbal lopen."

De Accountantsdag 2023 in het AFAS-theater in Leusden kent dit jaar als centraal thema 'Zeker in deze tijd'. Het evenement is geheel uitverkocht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.