Nieuws

ASML wint Sijthoff-prijs voor beste verslaggeving

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven won de FD Henri Sijthoff-prijs 2023 in de belangrijkste categorie 'AEX'. Ook PostNL en Alliander werden beloond voor hun wijze van verslaggeving.

ASML, dat met de ceo en cfo twee registeraccountants in de top kent, wint de Sijthoff-prijs voor de eerste keer. Cfo Roger Dassen nam de prijs in ontvangst. Volgens het FD ziet de jury van de prijs de laatste jaren verbetering in de communicatie van ASML en was het bedrijf daarom al eerder genomineerd. Een nieuwe ronde verbeteringen gaf dit jaar de doorslag.

ASML legt goed uit wat ze doen en slaagt erin de markttrends duidelijk te schetsen, zo stelt de jury. Ook geeft het technologiebedrijf veel aandacht aan de maatschappij en duurzaamheid. Tegelijk kan de risicoparagraaf beter en geeft ASML maar een minimale uitleg over China. Mede onder druk van de VS heeft de Nederlandse regering inmiddels exportrestricties ingesteld voor chipmachines die naar China gaan. Daar had ASML meer over mogen melden, aldus de jury.

PostNL en Alliander

Winnaar in de categorie 'overig beursgenoteerd' is PostNL, mede door een uitgebreide toelichting over de strategie en het ver doorgevoerde stakeholderdenken van het post- en pakketbedrijf.

Alliander wint de Sijthoff-prijs bij de niet-beursgenoteerde bedrijven, dankzij de heldere taal en het benoemen van dilemma's. Het energienetwerkbedrijf verwerkt maatschappelijk verantwoord ondernemen goed in zijn verhaal en besteedt bovengemiddeld aandacht aan veiligheid, meent de jury.

Dikker

De jury is wel bezorgd over de groeiende omvang van de jaarverslagen. "De jury begrijpt niet waarom elk jaar hoofdstukken vol geschreven worden over governance en de risicobeheersingssystematiek, terwijl die niet veranderd zijn", zo schrijft het FD. Een verwijzing naar de website van de onderneming moet genoeg zijn.

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs bestond dit jaar uit Peter Sampers (hoogleraar accounting Maastricht University, voorzitter), Margot Scheltema (oud-Shell-cfo en commissaris) en Jack Julicher (oud-belegger en eerder ceo van ASR Vermogensbeheer).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.