Nieuws

Kleine ondernemers positiever over bedrijfssituatie

Ondernemers in het mkb zijn in 2023 een stuk positiever over de staat van hun bedrijf en beoordelen die gemiddeld met een 7,5 als rapportcijfer. Dat is een stuk hoger dan een jaar geleden, toen dat cijfer op 7,2 lag. Vooral de zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een onderzoek onder 1400 ondernemers. Het gaat om kleine bedrijven: 77 procent is zzp'er, 19 procent heeft een bedrijf met twee tot vier werknemers, de resterende vier procent heeft vijf of meer werknemers. Het onderzoek liep van 6 tot 24 september.

Het eigen welbevinden van ondernemers wordt beoordeeld met een 7,7; iets hoger dan vorig jaar (7,5). Vooral ondernemers in de zakelijke dienstverlening en in sport, cultuur en recreatie voelen zich beter. Desalniettemin geeft een op de tien een 5 of lager, in de horeca is dat zelfs een op de vijf. Spanning en stress zijn veelgehoorde klachten.

Het merendeel van de ondervraagden verwacht geen financiële moeilijkheden of problemen in de komende zes maanden. Bijna één op de tien rekent daar wel op, voornamelijk door de stijgende kosten.

Zorgen

Ook maken ze zich zorgen over het vinden en behouden van klanten, het verdienmodel en de winstgevendheid van het bedrijf. In de horeca ligt het gemiddelde rapportcijfer op 6,9 en geeft een kwart van de ondernemers een onvoldoende. Dat is het laagste van alle sectoren.

Het gros van de ondernemers zegt in staat te zijn maandelijks de lasten op te hoesten, terwijl 7 procent aangeeft betaalachterstanden of schulden te hebben, met name bij de Belastingdienst. Het draait dan om het terugbetalen van coronasteun of uitgestelde belastingen, minder verkopen en/of lagere omzet en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen. Bij een kwart van hen leidt dat tot grote problemen.

Bron: ANP/KVK

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.