Nieuws

Sekswerker met goede boekhouding kan makkelijker zakelijke rekening openen

Het wordt voor sekswerkers die belastingaangifte doen makkelijker om een zakelijke rekening te openen. Voorwaarde is een goede boekhouding en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Dat is het belangrijkste resultaat van een serie rondetafelgesprekken tussen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), banken, vertegenwoordigers van sekswerkers en toezichthouder DNB over het klantonderzoek dat banken moeten doen om risico's op witwassen te beoordelen. De NVB heeft de resultaten van die gesprekken verwerkt in een nieuwe standaard voor risicogebaseerd klantonderzoek bij sekswerkers.

Sekswerkers ondervinden nu vaak problemen bij het openen van een zakelijke bankrekening, omdat er veel met contant geld wordt afgerekend. Dat maakt het lastiger om te herkennen wanneer een betaling ongebruikelijk is en mogelijk te maken heeft met witwassen. Als een bank tijdens het klantonderzoek te weinig informatie heeft om risico's op witwassen goed in te schatten, mag die op grond van de Wwft geen bankrekening openen of in stand houden.

Standaard

De nieuwe standaard geeft aan dat banken voortaan de belastingaangifte van de sekswerker mogen gebruiken om te bepalen waar inkomsten vandaan komen. Als een sekswerker, naast een goede boekhouding en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ook de aangifte voor de inkomstenbelasting kan aanleveren, vergemakkelijkt dat het openen van een zakelijke bankrekening.

Eerder bleek uit een artikel op Accountant.nl al dat de sekswerkbranche er, ondanks de legalisering, maar moeilijk in slaagt om helemaal bovengronds te opereren. Accountants, banken en autoriteiten houden afstand van de branche.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.