Nieuws

Beleggers positief over instellen VOR

Beleggersorganisaties reageren positief op het besluit om vanaf 2025 een verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) toe te voegen aan de Corporate Governance Code. Ook de NBA is blij met de instelling van de VOR.

Dat stelt het FD, naar aanleiding van het besluit van de ‘schragende partijen’ en de NBA om de VOR op te nemen in de code, dat vlak voor de feestdagen bekend werd gemaakt. De VOR wordt toegevoegd aan de Corporate Governance Code en gaat in per 1 januari 2025.

Instelling van de VOR moet bijdragen aan een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor goede financiële informatie in de keten. De verklaring omtrent risicobeheersing vraagt van bestuurders om een ‘in control’-verklaring af te geven over de risico’s die de onderneming loopt. Daarmee krijgen zij een grote verantwoordelijkheid bij het voorkomen van fraude, corruptie, schendingen van mensenrechten of gebrek aan duurzaamheid, zo stelt het FD.

De krant memoreert dat eerdere pogingen om bestuurders te laten tekenen voor de juistheid van hun verslaggeving stukliepen op “stevig verzet van het bedrijfsleven”, dat met name vreesde voor claims vanuit de VS. Daar is bestuurdersaansprakelijkheid geregeld in de Sarbanes-Oxley-wet.

Mooi resultaat

Omdat de VOR straks enige ruimte biedt voor “onderbouwde uitzonderingen” is het nu wel gelukt om overeenstemming te bereiken, aldus het FD. Volgens werkgroep-voorzitter Jaap van Manen mogen bedrijven zelf aangeven aan welke mate van zekerheid ze kunnen voldoen. “Maar je moet wel je risico's en je restrisico’s beschrijven.” 

Volgens VEB-directeur Gerben Everts is de komst van de VOR een “mooi resultaat” van de betrokken partijen. “Het verbreedt de focus van het bestuur van een onderneming van enkel financieel naar duurzaamheid, het voldoen aan regelgeving en interne processen, zoals ooit ook de bedoeling was van de eerste opstellen van de code-Tabaksblat.” Ook Eumedion-directeur Rients Abma wil dat ondernemingen niet alleen kijken naar de financiën. “We hopen dat dit leidt tot minder ongelukken en lagere risico’s bij ondernemingen”, stelt hij tegenover het FD.

De schragende partijen benadrukken het belang van zelfregulering bij de instelling van de VOR. Minister Kaag van Financiën dreigde eerder met wetgeving, als de betrokken partijen zelf niet tot afspraken zouden komen.  

Logisch

NBA-voorzitter Kris Douma stelt tegenover BNR-Nieuwsradio dat het logisch is dat ondernemingen zelf risico’s in kaart brengen. “Accountants controleren de informatie die ze krijgen van een onderneming en dus moeten bestuurders ook zelf aangeven welke risico's ze lopen, hoe ze die beheersen en of dat ze lukt”, stelt Douma. “Op basis daarvan kan een accountant vervolgens een betere controle uitvoeren.”

Volgens de NBA-voorzitter dragen accountants graag verantwoordelijkheid voor hun controletaak, maar is het beter “als ondernemingen in eerste instantie zelf aangeven welke risico's ze hebben geïdentificeerd en hoe ze die effectief denken te managen”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.