Nieuws

Curator Wirecard klaagt EY aan om tekortschietende controles

De curator van de failliete Duitse betalingsverwerker Wirecard is een rechtszaak begonnen tegen EY. Hij beschuldigt het kantoor van langdurige systematische tekortkomingen bij de controles van de jaarcijfers van Wirecard. De curator eist een schadevergoeding van zo'n anderhalf miljard euro.

De aanklacht van de curator heeft betrekking op de controles op de jaarrekeningen van 2015 tot en met 2019. "De verweerder heeft herhaaldelijk, ernstig en opzettelijk zijn contractuele en wettelijke verplichtingen als accountant geschonden", staat over EY in de aanklacht. Dat meldt de rechtbank in Stuttgart tegenover de Duitse zakenkrant Handelblatt.

"Als de zaken goed waren onderzocht, was de Wirecard-affaire ontdekt in een vroeg stadium, zouden de schadelijke acties van de verantwoordelijken daar zijn gestopt en zou de daaruit voortvloeiende schade zijn voorkomen", aldus de aanklacht.

Geknoei

Wirecard begon in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen en groeide uit tot een van de meest waardevolle bedrijven op de beurs in Frankfurt. Sinds 2015 schreef de Britse zakenkrant Financial Times echter al over boekhoudkundige onregelmatigheden bij de betaaldienstverlener. Pas jaren later vonden ook de accountants bewijs voor het geknoei met cijfers.

In juni 2020 maakte Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt was en niet veel later dat die vermiste tegoeden mogelijk nooit hebben bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn financiƫle publicaties van de afgelopen jaren in, vroeg uitstel van betaling aan en ging daarna failliet.

De curator en EY wilden tegenover Duitse media niet reageren op de jongste berichtgeving.

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.