Nieuws

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

De Europese Ombudsman is kritisch over anti-fraudemaatregelen bij het Europees Parlement.

Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

Zonder goede handhaving van de regels, vreest ombudsman Emily O'Reilly, dreigt het Europees Parlement zijn geloofwaardigheid bij het grote publiek snel te verliezen. Ze dringt er in een rapport op aan dat het Europees Parlement niet alleen regels invoert die belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en omkoping moeten tegengaan, maar ook dat er goede controle- en bestraffingsmechanismen komen voor deze afspraken. Dit is volgens de ombudsman extra dringend omdat er in juni volgend jaar verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.

Qatargate

Tijdens de zogenoemde Qatargate-affaire vorig jaar kwam aan het licht dat de toenmalige ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, parlementsmedewerker Francesco Giorgi en een aantal anderen contant geld en gunsten hadden aangenomen van Qatar, Marokko en Mauretanië. De vader van Kaili werd onderschept toen hij probeerde te vluchten met een koffer met duizenden euro's cash. Het vermoeden is dat deze niet-EU-landen via een netwerk van handlangers binnen het Europarlement hun invloed op de politieke besluitvorming wilden kopen. De rechtszaak in België rond deze beschuldigingen loopt nog.

Ombudsman O'Reilly vindt het positief dat volgens nieuwe ethische regels de Europarlementariërs moeten melden dat ze afspraken hebben met lobbygroepen of met diplomaten of politici van niet-EU-landen. Ook een overgangsperiode voor afgezwaaide Europarlementariërs van zes maanden voordat zij in dienst mogen bij een lobbyclub of met hun politieke voorkennis bijvoorbeeld buitenlandse mogendheden gaan dienen, is volgens de ombudsman een goede zaak. Anders dreigt snel belangenverstrengeling, of zelfs dat Europarlementariërs tijdens hun werk al inhoudelijk gaan voorsorteren op toekomstig ander werk.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.