Nieuws

Nederlanders drinken steeds meer champagne

Nederlanders drinken steeds meer champagne. De verkoop ligt inmiddels dertig procent hoger dan voor corona. Dat meldt de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN), organisatie van ketenslijterijen en franchisegevers van slijterijen in Nederland.

De branchevereniging baseert zich op representatieve steekproeven onder winkels van aangesloten leden. Nederland was tot voor kort, in vergelijking met landen als Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk, nooit een typisch champagneland, aldus VDN. "Maar tijdens corona is dat flink veranderd en zagen we bijna een verdubbeling van de verkoopcijfers."

Terwijl champagne in Nederland steeds populairder wordt, dalen de verkoopcijfers in Frankrijk, waar de wijn wordt geproduceerd. De laatste twee maanden nam de verkoop daar met een vijfde af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, vermoedelijk vanwege sterk gestegen prijzen van eten en drinken in het land.

Geen schaarste

De inflatie lijkt Nederlanders niet af te schrikken. Volgens de brancheorganisatie zijn de prijzen van andere voedingsmiddelen in verhouding sterker gestegen dan die van champagne. Vorig jaar leek er even schaarste aan champagne te ontstaan, maar daarvan is nu geen sprake, aldus de VDN.

Doordat kerst dit jaar na het weekeinde viel, komt de verkoop deze maand wel iets langzamer op gang. De brancheorganisatie constateert dat goedkopere alternatieven, zoals Spaanse cava en Italiaanse prosecco ook meer worden verkocht.

VDN is de grootste werkgeversorganisatie van slijterijen in Nederland, waarbij drie grote slijterijketens zijn aangesloten: Gall & Gall, Mitra en Dirk III. De brancheclub telt ruim 750 winkels; zowel filiaalbedrijven als franchisevestigingen.

Bron: ANP/VDN  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.