Nieuws

Onderzoek: Bestuurders grote bedrijven vrezen gevolgen AI

Bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen maken zich zorgen over de gevolgen van de snelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI) in het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit onderzoek dat ING heeft laten uitvoeren. Van de ruim tweehonderd ondervraagde topmanagers zegt een overgrote meerderheid, 85 procent, een "sterke tot zeer sterke impact" van AI te verwachten op de bedrijfsprocessen. De veranderingen zullen zich vooral voordoen bij de IT-afdeling (68 procent), de klantenservice (41 procent) en de productie (34 procent), verwachten zij. Slechts een kleine minderheid van de bestuurders (6 procent) denkt dat de opkomst van AI op korte termijn al zal leiden tot banenverlies.

Verduurzaming van de bedrijfsvoering en het vasthouden van talent hebben momenteel de hoogste prioriteit voor de ondernemers. Bijna twee derde ziet hogere beloningen als het belangrijkste middel om talent te behouden, zelfs als dit ten koste van de winst gaat. De topmanagers verwachten dat het nieuwe kabinet voorrang geeft aan duurzaamheid, gevolgd door veiligheid en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt.

Positief

Ondanks de recente internationale conflicten blijkt dat de meeste bestuurders positief vooruitkijken naar 2024. Een overgrote meerderheid (85 procent) zegt "optimistisch tot zeer optimistisch" te zijn over het nieuwe jaar. Eind 2022 was dit nog 81 procent. Toch verwachten bijna alle ondervraagden dat de toenemende geopolitieke spanningen problemen kunnen gaan veroorzaken met toeleveringsketens en de veiligheid van hun personeel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.