Nieuws

'Grote groei vertrouwen in Europese economie'

In West-Europa vond volgens accountants in het vierde kwartaal van 2022 wereldwijd de grootste stijging van het vertrouwen in de economie plaats. De dalende inflatie en het zachte weer geven hoop voor een positieve vooruitblik op de Europese economie in 2023.

Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van het Institute of Management Accountants (IMA) en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) onder ruim 1.700 accountants. Het beeld is volgens de organisaties niet volledig rooskleurig: de groei in het vertrouwen heeft tot dusver een kleine impact op de zwakke economie.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgde ervoor dat de West-Europese vertrouwensindex in het derde kwartaal van 2022 daalde tot onder het dieptepunt van 2020, terwijl de bezorgdheid over Europa’s energiezekerheid toenam. In Q4 is het vertrouwen weer toegenomen, nu de hoop groeit dat Europa over voldoende energiereserves beschikt om de zachte winter door te komen.

Neerwaarts pad

Desalniettemin blijven de macro-economische indexen voor kapitaaluitgaven en werkgelegenheid op een stevig neerwaarts pad. Daarnaast is de Europese Centrale Bank (ECB) steeds verkrappingsgezinder geworden, uit vrees voor een hogere looninflatie.

Er is weliswaar geen onmiddellijke dreiging van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor de rest van Europa, maar de vertraagde effecten van Europa's monetaire verkrappingen kunnen de Europese economie in 2023 nog steeds negatief beïnvloeden, denken IMA en ACCA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.