Nieuws

Kamervragen over inleveren licentie Wirecard-accountants

CDA-Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg heeft minister Kaag van Financiën vragen gesteld over het inleveren van licenties door EY-accountants, die betrokken waren bij de controle van Wirecard. EY kwam in 2016 dicht bij een onthulling van de fraude bij het betaalbedrijf, zo bleek recent.

Eind januari werd bekend dat vier Duitse EY-accountants hun licenties hebben ingeleverd en het beroep hebben verlaten. Dat was reden voor de Duitse toezichthouder op het accountantsberoep om het onderzoek tegen de vier, die eerder betrokken waren bij de controle van betaalbedrijf Wirecard, te sluiten.

Kamerlid Slootweg wil van minister Kaag weten of ook Nederlandse accountants hun licentie soms vrijwillig inleveren en hoe vaak hun licentie wordt ingetrokken door toezichthouder AFM. Ook wil de CDA'er horen welke lessen hieruit worden getrokken en of een Duitse accountant zonder licentie mogelijk in Nederland weer aan de slag kan gaan.

Verder is Slootweg benieuwd hoe het staat met de onafhankelijkheid van accountants, het zitting nemen in een raad van toezicht van een voormalige klant en het kunnen behouden van een licentie als accountant, ook als iemand niet meer als zodanig werkzaam is. Het Kamerlid hoopt op antwoorden van de minister vóór het geplande debat van de commissie Financiën van de Tweede Kamer over de accountantssector, dat gepland staat op 30 maart aanstaande.

EY in 2016 dicht bij onthullen Wirecard-fraude

Rondom de Wirecard-affaire meldde de Financial Times recent dat de accountants van EY in 2016 al dicht bij de onthulling van de omvangrijke fraude bij het betaalbedrijf kwamen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de rechtszaak rondom Wirecard.

In maart 2016 vroeg EY aan Citadelle Corporate Services, een aan Wirecard gelieerd bedrijf in Singapore, om een opgave van banksaldi bij de Singaporese bank OCBC, waarop zo'n 150 miljoen euro van Wirecard zou moeten staan. Daarop antwoordde de Citadelle-directeur dat zo’n bedrag eind 2015 niet te vinden was op de rekeningen die Citadelle voor Wirecard beheerde. Die reactie was niet afgestemd met Wirecard, waarop bij het Duitse betaalbedrijf paniek uitbrak.

Hoofdboekhouder Stephan von Erffa van Wirecard verklaarde vervolgens tegenover EY dat het ging om een misverstand. De Citadelle-directeur zou hebben gedoeld op "direct cash" en niet op "trustee cash" en Wirecard zou zorgen voor een schriftelijke bevestiging van de 150 miljoen op de rekening bij Citadelle. Die bevestiging kwam nog dezelfde dag vanuit Singapore.

Valse verklaringen

In de jaren erna werd EY herhaaldelijk misleid met valse bankverklaringen, waaruit volgens Wirecard bleek dat het bedrag op de rekeningen in Singapore groeide tot uiteindelijk 1,9 miljard euro. In juni 2020 moest Wirecard toegeven dat die enorme banktegoeden verdwenen waren en mogelijk nooit hebben bestaan. Vervolgens stortte het Duitse betaalbedrijf ineen. De betrokken directeur van het Singaporese Citadelle wordt nu gehoord in het kader van het Wirecard-proces.

Recent berichtte de FT ook dat de Duitse tak van EY afscheid wil nemen van zo'n 380 medewerkers en veertig partners, om de winstgevendheid op peil te houden in de nasleep van de Wirecard-affaire. De Duitse EY-memberfirm telt zo’n elfduizend medewerkers. De kostenbesparingen zouden niet alleen te maken hebben met klantenverlies na de Wirecard-zaak, maar ook met de voorgenomen wereldwijde splitsing van EY in de eerste helft van dit jaar.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.