Nieuws

OM eist vijftien maanden celstraf tegen fraudeurs taalschool

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt twee verdachten van een taalschool in de provincie Gelderland witwassen en valsheid in geschrifte en misbruik van overheidsgelden. Het gaat om een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro.

Het OM eist tegen beide verdachten een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Tijdens de strafzaak in de rechtbank van Den Bosch vroeg het OM daarnaast om een geldboete van 20.000 euro tegen de taalschool. Ook moet de verdachten het recht worden ontzegd om als bestuurder of vrijwilliger actief te zijn in de onderwijssector.

Onderzoek FIOD

In april 2019 startte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) met onderzoek naar twee taalscholen met vestigingen in Gelderland. Beide taalscholen (in de vorm van stichtingen) maakten hogere winsten dan gebruikelijk in deze branche. Hoewel het om concurrerende taalscholen ging, werd besloten het onderzoek naar beide scholen samen te doen, omdat een verdachte bij beide scholen betrokken was.

Doelstelling van de stichting was het bevorderen van inburgering via het aanbieden van onderwijs, cursussen en begeleiding voor het succesvol afronden van het inburgeringstraject. De inkomsten van de stichting bestonden vrijwel volledig uit uitbetalingen van DUO.

Witwassen

De FIOD berekende dat meer dan zestig procent van de omzet van de taalschool ten onrechte is gedeclareerd. Het gaat daarbij om een bedrag van ten minste 1,2 miljoen euro. Het OM komt tot een bewezenverklaring van feitelijk leidinggeven aan witwassen van een bedrag van € 725.000.

Ook hebben de verdachten op eigen titel een bedrag van € 148.000, afkomstig van de taalschool, witgewassen. Bij een dergelijk fraudebedrag is conform de richtlijnen een gevangenisstraf van 24 maanden het uitgangspunt.

De rechtbank doet op 21 februari 2023 uitspraak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.