Nieuws

Vitamine A: Jan Bouwens 'irriteert zich aan ESG-leugenaars'

De maatstaven voor het meten van duurzaamheidsinformatie zijn zowel incompleet als "overweldigend complex", wat de eerlijkheid van bedrijven niet ten goede komt. Dat stelt hoogleraar Jan Bouwens in Vitamine A, de podcast voor accountants.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #35: Sven Budding in gesprek met Jan Bouwens via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Niet-financiële maatstaven missen het "prettige systeem" van dubbel boekhouden, aldus Jan Bouwens in de podcast. De kwaliteit van ESG-maatstaven moet minstens zo goed worden als het stelsel voor financiële informatie. "Dat is een eis en anders moet je heel erg oppassen met het verplicht stellen van maatstaven."

Bouwens "irriteert zich enorm aan de ESG-leugenaars", maar vreest dat veel bedrijven bij een incompleet stelsel van ESG-maatstaven toch gaan liegen "en dat maakt het moeilijker voor bedrijven die wel eerlijk zijn".  

Jan Bouwens is naast hoogleraar accounting aan de UvA en research fellow Cambridge University ook managing director bij de Foundation for Audit Research. De FAR doet sinds 2015 onderzoek naar factoren die invloed hebben op de kwaliteit van accountantscontrole. Dat onderzoek moet vaker een podium krijgen bij de kantoren, meent Bouwens.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.