Nieuws

Accountant kwetsbaar voor opkomst ChatGPT

Beroepen zoals accountant, belastingadviseur, financieel analist, jurist en journalist lopen het meeste risico dat nieuwe AI-toepassingen zoals ChatGPT hun werk zullen gaan overnemen.

Dat schrijft het FD, naar aanleiding van de uitkomsten van eerste studies naar de invloed van de geavanceerde chatbot ChatGPT. De studies zelf zijn deels met behulp van kunstmatige intelligentie verricht.

Ontwikkelingen zoals ChatGPT hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt, menen onderzoekers van GPT-lab OpenAI, Open Research en de universiteit van Pennsylvania. De analyse van taken en vaardigheden van accountants, financieel analisten, belastingadviseurs en wiskundigen, maar ook schrijvers, journalisten en webdesigners, wijst uit dat vooral zulke beroepen zich zorgen moeten maken.

Met handen werken

"Hoogopgeleide en goedbetaalde werknemers zijn minder veilig dan mensen die vooral hun handen gebruiken en daar - tot dusver - minder mee verdienen", aldus het FD. Vooral de "beter betaalde banen" bevatten meer taken die zich lenen voor automatisering, dus kunnen machines dat werk eerder overnemen, zo wordt gesteld.

Volgens de onderzoekers kunnen mensen die met hun handen werken, zoals monteurs, metselaars, koks, horecapersoneel, installateurs, timmerlieden, schilders, loodgieters en slachters ook in de toekomst hun werk blijven doen, want kunstmatige intelligentie kan hun werk niet zomaar vervangen.

Bij de conclusies is al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen in de technologie, meldt het FD. De studie noemt geen termijn voor zulke veranderingen op de arbeidsmarkt, maar adviseert beleidsmakers wel om daarop alvast voor te sorteren. 

Installateur en accountant

Recent werd in de Telegraaf al een vergelijking gemaakt tussen de aanvangssalarissen van installateurs en accountants. Door de energietransitie is de vraag naar installateurs de komende jaren enorm groot, aldus de krant.

Volgens hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit wordt dat tekort vanaf 2030 nog veel groter. "Misschien moeilijk te geloven, maar een beginnend technisch installateur met verstand van een warmtepomp verdient dan meer dan een startende accountant. Laat staan een installateur die verschillende systemen kan combineren. Dat is de baan van de toekomst."

Nart Wielaard, auteur van een reeks artikelen over AI op accountant.nl, maakt zich minder zorgen over de toekomst van het accountantsberoep: "We denken elke keer dat allerlei professies werkloos gaan worden. En elke keer weer blijkt er behoefte aan mensen op een ander niveau of aspect. Dat is vooruitgang", meent hij. "Ik ben persoonlijk absoluut niet bang en ik denk dat accountants dat ook niet moeten zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.