Nieuws

Brussel komt met 'Geen-ChatGPT'-richtlijn, assurance vereist

De Europese Commissie heeft besloten tot snelle invoering van een nieuwe 'Non-AI Directive' voor ondernemingen, waarbij ook assurance door een accountant vereist is. Brussel reageert daarmee op een eerste door ChatGPT opgesteld jaarverslag.

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen ondernemingen neemt snel toe en doet nu ook zijn intrede in de jaarverslaggeving. Recent werd bekend dat entertainmentbedrijf EAG het complete jaarverslag, inclusief financiële paragrafen, heeft laten opstellen met behulp van ChatGPT.

Kristian Wolf, cfo van EAG, stelde in reactie op vragen hierover: "Chat GPT schrijft toneelstukken, politieke speeches, persberichten en de scriptie van mijn zoon. Waarom zou een bedrijf er dan geen gebruik van mogen maken bij het opstellen van zo’n veelheid aan formele informatie?"

Zorgpunt

Hoewel de Europese Commissie het belang van AI-toepassingen onderkent, is de betrouwbaarheid van de opgestelde informatie een zorgpunt. Dat heeft in Brussel geleid tot het versneld opstellen van de Non-AI Directive. Die schrijft voor dat een onderneming in het bestuursverslag moet melden dat gepresenteerde informatie niet is opgesteld via Artificial Intelligence.

De maatregel vanuit Brussel doet denken aan actuele berichtgeving vanuit Italië, waar AI-systeem ChatGPT voorlopig wordt verboden. Volgens de Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) houdt OpenAI, het bedrijf achter het systeem, zich niet aan de regels voor de vergaring van persoonsgegevens.

Assurance

De nieuwe Europese richtlijn, die vanaf morgen ter consultatie wordt voorgelegd, vraagt om limited assurance bij de verklaring van de ondernemingsleiding. Daarvoor moet op korte termijn een nieuwe standaard worden ontwikkeld. Net als bij duurzaamheidsverslaggeving spreekt de Europese Commissie van assurance door een accountant "of andere assuranceprovider", zoals een IT-auditor.

De NBA werkt inmiddels in hoog tempo aan een handreiking voor accountants rondom een en ander. Vooruitlopend daarop plaatst de beroepsorganisatie morgen alvast een voorbeeld van een Non-AI-verklaring voor accountants op de website.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.